Když si hodím kladivo na nohu, tak samozřejmě zakleju, říká mistr etikety Ladislav Špaček

Ladislav Špaček na vysoké škole učil historický vývoj české gramatiky, působil ve zpravodajství Československé televize, dlouhá léta byl prezidentským mluvčím. Nejznámějším se stal coby propagátor etikety. 

Ladislav Špaček zdůrazňuje, že není syntetický robot, ale normální člověk, který se umí odvázat. „Lidé se někdy bojí, že je budu neustále kontrolovat,“ přiznal ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc.

Veřejným působením se snaží do společnosti vnést téma etikety a je přesvědčený, že se mu to daří. Spousta lidí už považuje etiketu za něco, co by mělo být běžnou součástí našich životů. “Vnímají, že to pro ně může být výhoda. Protože ti, kteří etiketu respektují a chovají se podle ní, jsou ostatním lidem příjemní,“ vysvětluje autor mnoha populárních knih Ladislav Špaček.

Naučili jsme se dobře oblékat, jsme k sobě ohleduplnější. „Sleduju to profesionálním zrakem a je to stále lepší. Zejména ve skupinách mladých byznysmenů, bankéřů a manažerů, kteří to potřebují ke své profesi. Jsou upraveni, voní, mají vyčištěné boty,“ těší našeho nejznámějšího propagátora etikety.

Před vstupem na veřejnost si Ladislav Špaček vždycky kontroluje zipy, pak jestli mu vykukují centimetry manžety košile a jestli má správně dotaženou kravatu. Říká tomu Paroubkův moment. Důležité je i to, aby kravata sahala ke sponě opasku a aby nad lemem ponožky nebylo vidět chlupaté lýtko. „Když je to v pořádku, jdu na plac,“ popisuje. Zároveň je ale přesvědčený, že kdyby něco v pořádku nebylo, že to určitě vycítí.

autor: voj
Spustit audio