„Když vycítím, že se nemám pouštět do holokaustu, nedělám to,“ říká stand-up komik Honza Studnička

28. srpen 2018

„Nejhorší je zapomenout text. To je extrémně náročná situace. Každá vteřina pak trvá roky,“ říká o stand-up comedy Honza Studnička. Ve svých skečích se věnuje politice, vztahům nebo třeba filmům. Společně s Tigranem Hovakimyanem a Lucií Macháčkovou bude ve čtvrtek 30. srpna od 19 hodin vyrábět humor živě ve studiu Radia Wave. Má nějaký záchranný plán, když mu dojdou vtipy?

Záznam live streamu Stand-up Show ze Studia Radia Wave najdete zde:

Ve svých výstupech si děláš legraci i z politiky. Není to někdy ošemetné?

Rozhodně je. Zvlášť v případech, kdy vyjíždíme z Prahy do krajů, kde je politická situace jiná. Už jsem viděl pár kolegů, kteří se snaží přetvářet své politické stand-upy pro potřeby jiného publika. Musím ale říct, že to nikdy úplně nevyjde.

To znamená, že svoje skeče měníte podle toho, koho volí vaše publikum?

To záleží na konkrétním stand-upu. Ale většinou ano. Máme kolegu, který si to vždycky zjišťuje.

Snažíš se s publikem nějak pracovat?

Jak kdy. Na začátku večera rozhodně potřebujete moderátora, který lidi roztleská a rozesměje. Když se vytváří line-up, tak se na začátek dávají rozehřívající a snadno pochopitelné vtipy, aby si publikum zvyklo. Teprve pak se můžete pustit do složitějších věcí. Není totiž nic horšího, než když si vymyslíte extrémně složitý set up, který je za tři rohy, publikum ho nestačí chytit a vy máte připravené čtyři pointy...

Co děláš, když ti dojde humor?

Nejhorší je zapomenout text. To je extrémně náročná situace. Každá vteřina pak trvá roky.

... to v tom případě funguje, jako když dojdou slova při živém vysílání v rádiu.

Přesně tak. Já mám naštěstí dva záchranné materiály. Jsou to univerzální věci, které můžu nasadit kdykoliv a kdekoliv, akorát už jsou dost ohrané, takže je budu muset obměnit. Občas se stane, že nasadím záchranný materiál, a ani potom si nevzpomenu, co jsem chtěl říct. Pak už asi člověk musí odejít ze scény.

Improvizuješ někdy?

Občas se to stane, ale je to jen malé procento. Myslím, že tak 95 procent je pevně daných. Nejsou to skladby vět, ale je to sled vtipů. Někdy nevím, jak bude publikum reagovat, tak zkusím jeden vtip, a když to vyjde, přitvrdím. Když vycítím, že se nemám pouštět do holokaustu, tak se do něj nepouštím.

Jak se zachováš, když publikum pohoršíš?

Je dobré z toho obvinit publikum. Hodit to na ně a tvářit se uraženě. To je komická póza. Musím tu situaci celou zvrátit.

Neživí stand-up comedy stereotypy? Jak vznikají Honzovy skeče? Poslechněte si celý rozhovor a ve čtvrtek 30. srpna od 19 hodin sledujte živou stand-up show přímo ze studia Radia Wave.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka