Ke dvěma odběrovým místům v kraji přibudou další, v Jilemnici a České Lípě

Jilemnická nemocnice zprovoznila odběrové místo 9. září, českolipská nemocnice začne s testováním od 14. září.

Čtěte také

Liberecký kraj kvůli rostoucímu počtu nových případů covidu-19 rozšiřuje možnosti testování. Odběrové místo otevřeli ve středu 9. září v nemocnici v Jilemnici. „Odběrové místo jsme přes léto vybudovali v prostoru před areálem nemocnice, v objektu, kde bývala optika," řekl ČTK Jiří Kalenský, ředitel společnosti MMN, která provozuje nemocnice v Jilemnici a nedalekých Semilech. Odběry pro testování ale budou v Jilemnici dělat jen klientům, které pošlou hygienici nebo praktičtí lékaři. „Pro samoplátce je dělat nebudeme, prodělali bychom na tom," vysvětlil důvody Kalenský. Samoplátci si tak zatím mohou nechat testy udělat jen v Liberci, ani jablonecká nemocnice je nebere. „Zvažujeme to," řekla mluvčí nemocnice Jana Válková.

Nemocnice Liberec:

Původní objednání přes telefon již není možné. Objednání je možné pouze přes webovou aplikaci.

Od 9. 9. nový provoz odběrů:

Po–Pá  od 8–13 hodin:

KHS: 8.00–10.00

PL: 10.00–13.00

Samoplátci: 10.00–12.00 /interval odběru á 10 minut (2 osoby) – nutno objednat pomocí objednávkového formuláře na webu/

Nemocnice Jablonec nad Nisou:

Odběrové místo (testování Covid-19) v areálu nemocnice, provozní budova H02, je určeno pouze pro případy indikované Krajskou hygienickou stanicí nebo praktickým lékařem.

V kraji zatím odběry zajišťovaly jen nemocnice v Liberci a Jablonci nad Nisou a také dva mobilní týmy. Hlavně v Liberci se ale v posledních dnech tvořily fronty, a proto se kraj rozhodl otevřít další místa. Od pondělí začnou odběry zajišťovat i v České Lípě, České tiskové kanceláři to řekl náměstek libereckého hejtmana Přemysl Sobotka (ODS).

Čtěte také

Nemocnice v Libereckém kraji vyčíslily na jaře náklady na odběr pro samoplátce na 2 800 korun, ministerstvo zdravotnictví však stanovilo cenu na 1 756 korun. Rozdíl v nákladech a úhradách od samoplátců do konce června zaplatí Liberecký kraj nemocnicím ze svého. „Nemocnice od nás dostaly slib, že je nenecháme zaplatit ztrátu způsobenou cenovým rozhodnutím ministerstva zdravotnictví," řekl Sobotka. Zhruba za 800 provedených testů vyplatí kraj nemocnicím bezmála 837 300 korun.

Údaje z KHS LK k 9. září 2020

V Libereckém kraji je podle aktuálních informací Krajské hygienické stanice v Liberci k 9. září 230 pozitivně testovaných, nejvíc na Liberecku. Za posledních 24 hodin přibylo 21 nových případů. Kapacita pro zpracování testů je podle Sobotky zatím dostatečná, laboratoř Krajské nemocnice v Liberci je schopna denně zpracovat až 400 testů, vzorky z Jilemnice se budou zpracovávat v Praze a malou kapacitu pro zpracování testů má také laboratoř v České Lípě. Mimo nemocnic není podle Sobotky v Libereckém kraji soukromá laboratoř, se kterou by bylo možné spolupracovat. V případě potřeby má kraj nasmlouvané kapacity pro zpracování testů také v Plzni.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související