Kladno ví, co může od baráže čekat. Letos bude mít ale velké problémy, myslí si Kadeřábek

Jaký trest by si podle Martina Procházky zasloužil Michal Houdek po brutálním zákroku na Tima Söderlunda? Zachytá si Patrik Bartošák ještě někdy někde vzhledem k tomu, že má za sebou další exces? Co reportér Radiožurnálu Sport Petr Kadeřábek viděl při zápase Kladna a Vítkovic, kdy fanoušci Rytířů rozjeli netradiční protest? Proč Jaromír Jágr nekomunikuje s nespokojenými fanoušky? Poslechněte si Čistou hru Martina Procházky.

Petře Tomášku, co se to včera dělo při extraligovém duelu na ledě Plzně?

V 45. minutě explzeňský obránce Michal Houdek v dresu Pardubic najel ze strany na švédského útočníka Tima Söderlunda, kterého brutálně sejmul. Söderlund byl v bezvědomí, ale naštěstí byl brzy stabilizovaný a mimo ohrožení života. Stále je ale v nemocnici.

Martine, kdyby jsi byl šéf disciplinární komise, tak jaký trest bys Houdkovi napařil?

Určitě trest na minimálně sedm, osm zápasů by to měl být. Bohužel jsem tam neviděl snahu Houdka netrefit hráče.. Bylo to zákeřné.

Martine, ty jsi během kariéry platil za rychlého hráče. Musel jsi mít v hlavě ten pocit, že může kdykoliv přijít nějaký tvrdý náraz?

V hlavě jsem to měl. Když jsem přebíral nahrávku, tak jsem periferně dával pozor kolem sebe. Dřív se hodně střílelo golfovým úderem, kde se vlastně soupeři otevřete. Pokud ale vás trefí jako včera Houdek do oblasti hlavu a krku, tak vás vypne.

Zažil jsi někdy takový „vypínač“?

Určitě jsem nějakou ránu dostal, ale nikdy jsem nebyl vypnutý. Žádný otřes mozku jsem neměl nebo jsem o něm nevěděl.

Dotaz z emailové schránky: Byl pan Procházka věrný dřevěným hokejkám nebo přešel na kompozitové?

Na dřevěných hokejkách jsem vyrostl a měl jsem pocit, že jí v ruce dobře cítím. S umělými hokejkami jsem pak už nevnímal tolik ten cit, bylo to jak lehká roura. Určitě to nebylo udělané tak dobře, jako nyní. Bylo to, jak kdyby jste drželi trubku od ropovodu. Zažil jsem zvláštní období nových hokejek.

Kariéru jsi ale končil už s kompozitovou hokejkou?

Ano. Myslím si, ale že ty dřevěné hokejky v naší době byly nejlepší.

Kdo bude brankářskou jedničkou na mistrovství světa v Praze?

Je brzo na takové rozhodování. Nevím.

Češi na Švédských hrách

Je před světovým šampionátem lepší mít jasně danou jedničku nebo čekat na návrat někoho ze zámoří?

Nejde asi moc doufat, že budete mít na celou sezonu vybraného jednoho brankáře. Je potřeba se dívat na aktuální formu a vytížení brankáře, než mít předem někoho vybraného.

Na Švédských hokejových hrách česká reprezentace jednou vyhrála a dvakrát prohrála. Jak turnaj hodnotíš?

V prvním zápase se Švédskem byl vidět markantní rozdíl v kvalitě, tam jsme byli vyrovnaným soupeřem jenom tak deset až dvanáct minut. Dělal nám problém pohyb i kombinace. V zápase s Finskem už to bylo vyrovnanější a v duelu se Švýcarskem jsme využili toho, že už byli Švýcaři trochu unavení. Je dobře, že to poslední utkání naši „umlátili“. Nedařilo se nám jako v předchozích turnajích, ale bylo tam dost nových hráčů na vyzkoušení.

Čtěte také

Jak akci hodnotí Petr Kadeřábek, který všechny zápasy českého týmu komentoval pro Radiožurnál Sport?

Souhlasím s Martinem. Jinak v zápase proti Švýcarsku bylo vidět, že máme kvalitnější hráče. I když nebyl tam nikdo, že by mě extra uchvátil. Líbila se mi spolupráce Voženílka s Růžičkou, kteří si přenesli pohodu z klubu, stejně jako bratři Kovařčíkové, kteří ale hráli dobře až od zápasu s Finskem. Ještě to bylo dobré od Kempného a Hovorky, jinak obrana a brankáři nic moc.

V extralize se šíleně trápí Kladno, které prohrálo už pošestnácté v řadě. Martine, budeme se tady za týden bavit o tom, že už mají devatenáct proher v řadě?

Nevím, co by je mohlo pozvednout. Celková atmosféra v klubu je devastující a nevidím způsob, jak pomoci.

Co na situaci Rytířů říká Petr Kadeřábek, který komentoval jejich včerejší duel s Vítkovicemi?

Tam nepomůžou už žádné proslovy v kabině, leží na nich velká deka. Bohužel vytvořili klubový rekord proher. Přeji kladenským, aby se před čtyřicetidenním volnem před baráží nastartovali na lepší vlnu. Už zažili tak dlouhou pauzu před baráží, ale myslím si, že letos budou mít velké problémy. Hodně chybí Tomáš Plekanec, který patřil mezi nejlepší hráče extraligy a pomáhal nejen skvělým vhazováním. Tento element bude hodně chybět, navíc pokud v baráži přijede například našlapaný kádr Poruby.

Martine, jak to na Kladně funguje? Řídí to tam všechno Jaromír Jágr?

Má k sobě hodně lidí. Na střídačce je teda šest trenérů, ale vše řídí Jarda Jágr. Kdokoliv tam může přijít s nějakým návrhem, ale konečné rozhodnutí je na Jardovi. Měl by se nyní k nepříjemné situaci vyjádřit a nemůže se nikdo divit, že jsou fanoušci nespokojení.

Jak s nadsázkou reagoval Petr Zámorský na nepříjemnou situaci? Jak Martin Procházka vzpomíná na bouřliváka Radka Dudu? Nechával si někdy dělat hokejku na míru? Jaký zločin se odehrál v zápase NHL mezi Ottawou a Torontem? Dejte si celou Čistou hru a poslouchejte na Radiožurnálu Sport nabitý program závěru základní části hokejové extraligy.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio