Kladný vliv burčáku na zdraví opěvovala první konference

2. září 2011

Odborníci se na I. burčákové konferenci sešli v Lednici na Břeclavsku. Uspořádalo ji jedno z tamních vinařství ve spolupráci s obcí a Mendelovou univerzitou.

Podle lékařů obsahuje burčák velké množství vitamínů, například C, K a hlavně vitamíny skupiny B. Tělu dává i stopové prvky zinek a měď, které pomáhají při regeneraci organismu. „Zdraví prospěšné jsou i kvasinky“, zdůraznil na konferenci gastroenterolog Marek Řehoř, „ty se velmi významně podílejí na obnově mikroflóry tlustého střeva.“

Jakožto nápoj alkoholický je ale nutné pít burčák s mírou. Muži by tak měli zkonzumovat maximálně půl litru denně, ženy ještě o něco méně.

Důležité je pít kvalitní burčák. „Doporučujeme nakupovat ho přímo od vinaře anebo ve vinotéce,“ říká Jindřich Sobota, jednatel Chateau Lednice. Delší pobyt nápoje na slunečním svitu se totiž velmi negativně podepíše na jeho kvalitě. Pravým burčákem navíc může být jen ten vyrobený z domácích hroznů.

autor: gaj
Spustit audio