Klára Dostálová: Každý investor bude vědět, že stavební povolení dostane maximálně do 60 dnů

Program pro výstavbu bydlení pro mladé, podpora nájemního bydlení ve velkých městech nebo zjednodušení stavebního řízení. Také kroky chystá podle ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Kláry Dostálové vláda v souvislosti s dostupností bydlení.

„Loni jsme otevřeli program na výstavbu pro bydlení pro mladé lidi, jde o vlastnické bydlení, to znamená pořízení nákupu bytu nebo rodinného domku, musím říci, že o to je velký zájem,“ říká s tím, že pro letošní rok uvolňují jednu miliardu korun.

V Praze a velkých městech pak jde o podporu spíše nájemního bydlení, program Výstavba v sobě schovává výstavbu sociálních bytů. „Počítáme zhruba kolem tisíce bytů ročně,“ dodává.

Lůžka se ruší pro nedostatek sester, sestry nejsou pro nedostatek motivace. Jak z toho ven?

Nemocnice Na Bulovce

Praha zvažuje stavbu nové metropolitní nemocnice, která by mohla nahradit Bulovku. Nemocnice v hlavním městě v současnosti ukládá pacienty na improvizovaná lehátka na chodbách. V čem tkví největší problém českého zdravotnictví? Marie Bastlová se ptala náměstka ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Romana Prymuly.

Největší problémem v souvislosti s nedostatkem bytů je ale složitost stavebního řízení. Kdy dojde k jeho zjednodušení?

„Jsme připravení dát do meziresortu věcný záměr úplně nového stavebního zákona, říkáme tomu rekodifikace stavebního práva. Jde o soustavu zákonů, je jich zhruba 89,“ vysvětluje s tím, že jde o revoluční krok, jehož snahou je zrychlit stavební řízení.

Stavební řízení se také urychlí zásadním způsobem tím, že úředníci dostanou lhůty a každý investor podle Dostálové bude vědět, že stavební povolení dostane maximálně do 60 dnů.

Proč je nutné regulovat realitní makléře? A nehrozí u nás po úpravě služebního zákona zpolitizování státní správy?

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.