Klíčavská přehrada uprostřed křivoklátských lesů vytváří krásnou scenérii a dodává průzračnou vodu

19. duben 2019
Česko – země neznámá

Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko ve Středočeském kraji přitahuje návštěvníky především díky krásným lesům. Ovšem uprostřed nich je schovaný skvost, který je turisty často míjen - Klíčavská přehrada. Byla vybudována v letech 1948 až 1955 k zásobování města Kladna a jeho okolí pitnou vodou.

Pro turisty má pouze dvě přístupové cesty. Ale když se na Klíčavskou přehradu přeci jenom vydáte, čeká vás krásný zážitek. Ticho, vodní hladina, šumění vody a krásné okolní lesy, které teď na jaře dodávají celé scenérii svěží nádech.

Klíčavská přehrada se nachází v lesích nedaleko Křivoklátu a obklopuje ji Lánská obora. Zatopená plocha nádrže je 71,4 hektaru. Výška hráze je 37 metrů, její výška od základů je 50,2 metru a délka v koruně 175,9 metru. Po koruně hráze vede betonová silnice, na kterou ovšem auta nesmí. Je to ale jediné místo, kam má přístup veřejnost. Kousek pod hrází je umístěna úpravna vody, která byla zprovozněna v roce 1952. Na malém parkovišti je možné zanechat auto. Dál vede cesta pouze pro pěší.

Voda přitéká z křivoklátských lesů

Vodní nádrž napájí Klíčavský a Lánský potok a několik menších potůčků. Oba hlavní přítoky protékají údolími a při pohledu na vodní hladinu nádrže se v dáli obě údolí potkávají, každé z jiné strany. V tomto nejširším místě nádrže ční z vody menší zalesněný ostrov. Bohužel v současné době připomíná spíš poloostrov. Pokud je hráz plná, obsahuje 8,3 miliónu kubíků vody. Ale sucho si vybírá svou daň i zde. Na první pohled je vody v nádrži málo. Nyní Klíčavská přehrada zadržuje pouze 70 procent objemu nádrže a vypouští pouze hygienické minimum. 

V okolí přehrady je hygienické pásmo 1. stupně a vstup je povolen pouze na korunu hráze. K hrázi vede silnice ze Zbečna nebo červená turistická trasa směrem od Křivoklátu. Díky obtížnější přístupnosti se v okolí vodní nádrže pohybuje málo návštěvníků, což má ale samozřejmě blahodárný vliv na celkovou čistotu vody i okolí. Průhlednost zdejší vody je přes pět metrů. Pohled do průzračné vodí hladiny i do okolních lesů proto rozhodně stojí za návštěvu.

Spustit audio