Kluziště v Konici možná zůstane zavřené třetí sezonu po sobě. Otevření brání špatný technický stav

30. červenec 2022 13:33

Dvě zimy nemohli lidé využívat kvůli koronavirové pandemii kryté kluziště v Konici na Prostějovsku. A v ohrožení je i další sezona. Sportoviště je po dvouleté odstávce v tak špatném technickém stavu, že se neobejde bez rekonstrukce. Radnice se snaží na opravy získat dotace, zatím ale neúspěšně.

Chladicí zařízení kluziště v Konici už má něco za sebou

„Chodili jsme tam pravidelně, hokejisti tady z okolí,“ říká pan František, který bydlí v ulici jen pár desítek metrů nad sportovní halou v Konici. „Všichni chodili hrát hokej. Čtvrtky, pondělky. Teďka se neděje vůbec nic,“ dodává s povzdechem.

Kluziště využívaly kromě obyvatel města a sportovců z širokého okolí také školy. Město halu oficiálně zavřelo před dvěma lety kvůli zhoršující se epidemii koronaviru. Už v té době ale vedení města informovalo o tom, že bez rekonstrukce kluziště zřejmě znovu neotevře.

Technologie kluziště už je za svou životností

Při otevření dřevěných dveří haly je patrné, že některá prkna chybí. Za mantinely jsou vidět odhalené trubky chlazení. „Z toho, jak to vypadá, je vidět, že tam prosakuje kapalina, že ty trubky jsou popraskané a někde to uniká. Kromě toho celý ten povrch nebyl při stavbě odizolován, takže chlazením ledu se zvedá povrch, který je pod těmi trubkami,“ hodnotí současný stav kluziště starosta města Michal Obrusník ze Starostů a nezávislých.

Kluziště v Konici funguje od roku 2006 a technologie je podle starosty už za svou životností. Přestavba haly na multifunkční sportoviště i nové technologie by stály přes 30 milionů korun. Vedení města proto nechalo za 450 tisíc zpracovat projekt a požádalo Národní sportovní agenturu o dotaci.

„Vypadá to, že nebudeme úspěšní. Už to trvá rok a nemáme žádný výsledek.“ 
Starosta Konice Michal Obrusník o dotaci od NSA

„Vypadá to, že nebudeme úspěšní. Už to trvá rok a nemáme žádný výsledek. Blíží se nám zima a chtěli bychom lidem nabídnout možnost si jít zabruslit, zvláště tady v Konici, která je od větších měst ve vzdálenosti kolem 30 kilometrů,“ uvádí Obrusník.

Město proto teď požádalo o dotaci i Olomoucký kraj s tím, že by za zhruba tři a půl milionu korun zprovoznilo alespoň kluziště. Zastupitelé o tom budou hlasovat v září.

Kluziště v Konici
autor: tas
Spustit audio