Kmínka
V Babských radách zazněl recept na účinný nápoj, který pomáhá lepšímu trávení – lidově se mu říká kmínka.
Proč je právě kmín zdraví prospěšné koření? Má vysoký obsah éterických olejů, které stojí za jeho charakteristickou vůní a chutí, tříslovin, bílkovin a je zdrojem vlákniny, minerálů (vápník, draslík, železo, měď, hořčík, zinek, mangan, selen) a vitaminů A, B, C, E a K. Má antioxidační, dezinfekční, protizánětlivé, močopudné a protikřečové vlastnosti. Přispívá k obnově střevní mikroflóry po užití antibiotik. Kmín můžeme použít i k osvěžení dechu.
Co budete potřebovat na kmínku?
- 4 lžíce kmínu
- 250 g krupicového cukru
- 200 ml vodky
- 1,5 l vody
- 1,5 lžíce cukru
Postup:
- Do láhve dáme kmín, cukr a vodku, uzavřeme a necháme 10 dní stát u okna.
- Občas s láhví zatřepeme, až se cukr rozpustí.
- Po 10 dnech převaříme litr vody s 1,5 lžící cukru a necháme zchladnout.
- Cedíme do čisté láhve a přecedíme do ní přes plátýnko kmínový výluh.
- K tomu přilijeme vychladlou sladkou vodu a promícháme.
Tip: S pitím počkejte pár dní, po scezení je nápoj dost silný.
Kmínový čaj
Pokud se alkoholu vyhýbáte, můžete si uvařit i jednoduchý kmínový čaj. Jednu rovnou lžičku kmínu zalijete 250 ml vroucí vody, zakryjete a necháte zhruba 7 minut vyluhovat. Scedíte přes sítko můžeme osladit medem.
Kmínový čaj pijeme dvakrát denně, vždy ho připravujeme čerstvý. Je vynikající pro kojící maminky, protože podporuje laktaci, zlepšuje kvalitu mateřského mléka a zároveň miminku pomáhá proti nadýmaní.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.