Knedlíky s borůvkama z Českodubska

Nejen zahrádka či políčko měly velký význam v kuchyních našich babiček. Řadu surovin jim poskytoval také les. Zvláště v létě to nebyly jen houby, ale také borůvky. Jak se s nimi nakládalo na venkově, nám prozradí sběratelka receptů a výborná kuchařka Vladimíra Jakouběová, se kterou natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 hrnek vody
  • 3 dkg čerstvého droždí
  • 70 dkg hrubé mouky
  • sůl
  • 2 vejce
  • borůvky
  • tvaroh
  • moučkový cukr
  • máslo

Do misky nalijeme vlažnou vodu a rozdrobíme do ní droždí. Zasypeme částí mouky, osolíme, přidáme celá vejce a vařečkou vymícháme spíše řidší těsto, mouku přidáváme podle potřeby. Těsto necháme nakynout a pak z něho lžící odkrajujeme přibližně stejně velké kousky. Každý kousek zploštíme, položíme na něj lžičku borůvek a zabalíme. Knedlíky vaříme v páře 7-10 minut. Jakmile nadzvedneme pokličku, rychle každý knedlík propíchneme vidličkou, aby z něj unikla pára.

Na talíři knedlíky posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.