Kněžský seminář nabízí volné pokoje studentům všech fakult. Aktuálně tam bydlí více žen než mužů

26. září 2018

Zájemců o studium teologie na olomoucké Univerzitě Palackého mezi mladými muži ubývá. Ještě před 16 lety jich v kněžském semináři v Olomouci bydlelo přibližně 80, dnes jich je 25. Volné pokoje církev nabízí studentům ze všech fakult včetně žen. A jejich počet už paradoxně převýšil mužské osazenstvo semináře.

„Tamhle vzadu, jak je ten oblouk, to tam ještě loni nebylo. V té části, která by byla prázdná, tam jsme vytvořili další ubytování,“ ukazuje vicerektor kněžského semináře Pavel Šupol. Jsme v dlouhé chodbě, kde jsou ubytováni bohoslovci, neboli studenti, kteří se připravují na kněžství. Stojíme přede dveřmi, za kterými začínají koleje. „Pro studenty všech fakult,“ upřesňuje Šupol.

Kněžský seminář nabízí ubytování věřícím studentům na celkem pěti místech. Koleje s názvy Marianum, Leopoldinum a Domeček jsou přímo jeho součástí. V některých patrech vedou nouzové východy přímo do semináře. Běžně je tam ale vstup zakázán. „Dokonce máme přísné pravidlo, pokud by někdo zákaz porušil a do těch prostor vstoupil, tak o tom nediskutujeme a je za to vyloučení,“ komentuje vicerektor.

Dvě třetiny ubytovaných jsou momentálně ženy. S nadsázkou se tak dá říct, že v semináři už je jich více než mužů. Prostory mají ale oddělené. Budoucí učitelka Marie koleje nebere jen jako místo k přespávání: „Přijde mi to jako dobrá možnost, jak můžou věřící lidi žít ve společenství i na koleji. Můžu se tu s nimi potkávat, můžeme se sdílet, máme společné zájmy.“

„Na Domečku“, jak se mezi studenty říká, bydlí i 21letý Ivan. „Je to tady takové rodinné. Ta poloha uprostřed města je super, protože to mám do školy asi 50 metrů, což je úplně úžasné. A potom i ta cena, já osobně platím 2200 korun, což je luxusní,“ říká s nadšením.

Ondřej, 19letý student, se o možnosti ubytování dozvěděl už při studiu církevní střední školy. „Chtěl jsem něco, kde bych měl trošku klid, a slyšel jsem, že Leopoldinum je takové. Jsem rád, že tu bývají i mše,“ dodává.

O jediné církevní univerzitní koleje v republice je zájem. Letos tady museli dvě desítky studentů odmítnout.

autor: mot
Spustit audio