Knihovna v Hranicích se připravuje na rekonstrukci. Pro veřejnost znovu otevře v říjnu

26. červen 2018

Z regálů do krabic putují desetitisíce svazků knih Městské knihovny Hranice. Prostory v historické budově staré radnice totiž čeká kompletní rekonstrukce za 2,5 milionu korun. Čtenářům by se knihovna měla znovu otevřít v říjnu.

Atrium staré radnice je zaskládané nepotřebným nábytek a regály. V montérkách tu vše stěhují samy pracovnice městské knihovny. „Je to nábytek, který je starý více než 50 let. Je velice opotřebovaný a už nikomu sloužit nebude,“ komentuje ředitelka knihovny Marie Jemelková.

Potřeba je ale také vystěhovat desítky tisíc knih z dětského oddělení i oddělení pro dospělé. Knihovnice Lucie Davidová pomáhá knihy přenášet do podkrovního skladu. „Je to velice náročné, bez výtahu bychom byly ztracené,“ říká.

Městská knihovna Hranice sídlí v historické budově staré radnice

Na rekonstrukci knihovny se tady připravovali více než rok. Třeba jen pro uskladnění knih museli sehnat na 500 krabic od banánů. „Stačilo to jen tak tak. Díky tomu, že si čtenáři půjčili 18 tisíc knih za měsíc a půl, kdy jsme dělali kampaň, že knihovna bude zavřená. Ulevilo se mi, že se nám to tam všechno vešlo,“ uvedla ředitelka.

Vstupujeme do prostor půjčovny pro dospělé. „Je to všechno připravené k předání řemeslníkům. Bude to opravdu důkladná, kompletní rekonstrukce. Prostorově to samozřejmě zůstane stejné, nejde to nafouknout, ale bude to optimálně vylepšeno ve prospěch knih a našich uživatelů, čtenářů,“ dodává Marie Jemelková.

Čtenáři, kteří nestihli vypůjčené knížky vrátit včas, se pokut obávat nemusejí. Knihovna do ukončení rekonstrukce vyhlásila amnestii.

autor: kra
Spustit audio