Knihovna v trpaslíkovi: Mělník ozdobí knihobudky od studentů

5. březen 2019

Bezplatně a rovnou na ulici si půjčit knihu, případně nabídnout na oplátku nějakou svoji. Taková je myšlenka knihobudek. K několika českým městům, kde je už běžně potkáte, se brzy přidá Mělník. O studentských návrzích venkovních knihovniček na míru konkrétním místům jsme mluvili s designérem Romanem Vrtiškou.

Knihobudky jsou rozeseté v různých českých městech, často vznikají v bývalých telefonních budkách nebo jsou součástí sériově vyráběného městského mobiliáře. Mapu knihobudek můžete nahlédnout zde. Projekt pro Mělník je jiný v tom, že má jít o jedinečné autorské unikáty na míru konkrétním místům. S nápadem přišla místní iniciativa P.U.N.K. (park-ulice-náměstí-krajina).

Pavlína Kruteková, Ateliér designu nábytku a interiéru, Knihobudky 2018–2019. Knihobudka zahrada

„Jedna z knihobudek bude na vyhlídce nad soutokem, je to takový řečnický pult. Uvnitř jsou schované knížky a nahoře se dá předčítat z knihy, ale třeba také dirigovat koncert žáků nedaleké lidové školy umění,“ popisuje jeden z vedoucích ateliéru D2 na UMPRUM Roman Vrtiška.

Celkem se má v Mělníce objevit sedm knihobudek, některé hodně netradiční. „Knihobudka od Kláry Němečkové je určená do malé komunitní zahrady. Je celá schovaná pod zemí a jediné, co kouká nahoru, je trpaslík. Funguje jako páka, a když ho vezmete za čepici, dá se odklopit a otevře se podzemní prostor s knihami,“ popisuje Vrtiška.

Roman Vrtiška

Část nákladů pokryje město a část soukromí sponzoři. Jednotlivé knihobudky je možné adoptovat a podpořit tím jejich realizaci. Studentské návrhy vznikly v zimě a výroba prvních kusů by měla začít během letošního jara. Hlavní náplň jim ze začátku dodá místní knihovna, která neví, kam s přebytkem vyřazených knih.

Poslechněte si, s jakými návrhy knihobudek přišli studenti UMPRUM a na čem závisí realizace studentského projektu ve veřejném prostoru města Mělník.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.