Knihovníci v Přerově omezují nákup nových knih. Kvůli rostoucím cenám na ně nemají dostatek peněz

9. červen 2022

Přerovská knihovna letos nakoupí méně nových knih. Důvodem je jejich rychle rostoucí cena. Zatímco před šesti lety tam knihovníci ročně pořídili až 6,5 tisíce svazků, loni jich bylo o téměř dva tisíce méně. Také letos už utratili téměř všechny peníze určené na nákup knih. Ředitelka proto žádá přerovský magistrát, který knihovnu zřizuje, o pomoc.

„Toto jsou nové knížky, které je potřeba označit a zabalit,“ říká Kamila Fojtíková, která sedí v kanceláři u stolu a před sebou má štosy nových knížek, které musí obalit. Přesto práce má ale daleko méně než kdy dříve.

Kamila Fojtíková z přerovské městské knihovny

I když máme stále stejný rozpočet, tak nám od roku 2016 klesá množství nakoupených knih. Každý rok je o pět procent. V loňském roce to bylo už přes osm procent a v letošním roce si to ani netroufáme odhadnout, protože ten vzestup cen byl opravdu raketový,“ potvrzuje její nadřízená Pavlína Dočkalíková.

V koncové ceně knih se podle ředitelky knihovny Edity Hausnerové nyní promítá především zdražování cen papíru a výrobních nákladů. Nákup nových knih tak prý budou muset výrazně omezit a jednotlivé tituly pečlivě vybírat. „To, co táhne, co je na trhu žádané a ty další knížky, tak s tím musíme opatrně. Nemůžeme jít tolik do hloubky. Pestrost se začíná vytrácet,“ uvádí Hausnerová.

Radní se budou zabývat navýšením rozpočtu knihovny

Náměstek přerovského primátora Petr Kouba z ODS přislíbil, že se situací bude zabývat. „Pochopitelně jedinou možnou reakcí na současný vývoj cen je navýšení rozpočtu městské knihovny jako příspěvkové organizace města. Jsem připraven o tom jednat v rámci rozpočtu roku 2023,“ slíbil Kouba.

Do té doby se vedení knihovny už rozhodlo v rámci úsporných opatření od jednoho titulu kupovat méně výtisků. „Je to problém, protože my samozřejmě chceme uživatele do knihovny dostat. Pokud ale tady knihy mít nebudeme nebo je budeme mít jenom omezené množství, lidé se dostanou do fronty na objednávku. A pak už třeba vůbec nepřijdou,“ obává se úbytku čtenářů ředitelka knihovny Hausnerová.

autor: kra
Spustit audio

Související