Knihy o tajemství jesenických hor a Vřesové studánce se těší čtenářskému ohlasu

14. prosinec 2015

Hned dva nové knižní tituly o Jeseníkách byly na začátku prosince slavnostně pokřtěny v Šumperku.

V místní knihovně představil svou novou knížku s názvem Cestou necestou za tajemstvím Hrubého Jeseníku spisovatel a rozhlasový redaktor Miroslav Kobza. O den později přišla na svět kniha tandemu Drahomír Polách – Pavel Holubář Vřesová studánka s podtitulem Povídání o historii a znovuzrození.

„Jsou to Jeseníky, jak je vnímám já. Ta knížka může pomoci v orientaci turistům, nechybějí historická fakta a souvislosti, ale jsou tam i příběhy, které se v Jeseníkách staly mně v době, kdy jsem některá místa navštívil poprvé, třeba když jsem na Mravenečníku potkal jeleny,“ říká autor knížky Cestou necestou za tajemstvím Hrubého Jeseníku Miroslav Kobza.

Podle něj je kniha pochodem Jeseníky v retrospektivě času. Zahrnuje pohled lidí, kteří tudy procházeli v šestnáctém, sedmnáctém století až po postřehy současných turistů. V knize jsou zachyceny mnohé proměny Jeseníků, a také legendy či tajemné příběhy. Kmotry knihy se stali milovníci Jeseníků – zábřežský horolezec Ota Srovnal a ředitelka Městské knihovny Šumperk Zdeňka Daňková.

S velkým ohlasem čtenářů i patriotů Šumperska a Jesenicka se v posledních dnech setkala i nová publikace Vřesová studánka.

„Naše kniha je nejspíš výjimečná už tím, že se věnuje jen tomu jedinému místu – Vřesové studánce. Zatímco většina jiných poutních míst začala být uctívána v 17. nebo 18. století, tady to bylo zřejmě ještě dříve. Objevil jsem například také zajímavé souvislosti se sklárnou v Andělských Žlebech,“ prozradil historik Drahomír Polách, spoluautor titulu Vřesová studánka – Povídání o historii a znovuzrození.

Slavnostnímu křtu, který provedl věhlasný sochař Otmar Oliva, tleskal zcela zaplněný šumperský G-klub.

Kmotři knihy
autor: pis
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.