Koalici v Prostějově vytvoří ANO s ODS a PéVéčkem. Primátorem bude další čtyři roky Jura

27. září 2022 09:45, aktualizováno

Vítězné ANO se v Prostějově domluvilo na nové koalici se zástupci ODS a hnutí PéVéčko. Koaliční smlouva byla podepsána v úterý odpoledne, primátorem nadále zůstane František Jura z ANO.

V pětatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít tato trojkoalice 22 křesel. ANO dosud v Prostějově vládlo s ODS, PéVéčkem a ČSSD. Sociální demokracie se ale do zastupitelstva tentokrát nedostala.

ANO získalo v prostějovském zastupitelstvu 14 mandátů. Druhé skončilo hnutí Na rovinu! (STAN, TOP 09, Zelení) se šesti mandáty. Třetí SPD bude mít také šest zastupitelů. Čtvrtá kandidátka vytvořená ODS a nezávislými osobnostmi má pět mandátů, tři zastupitele bude mít na pátém místě Pévéčko. Česká pirátská strana získala jednoho zastupitele. Do zastupitelstva se nedostali Spojenci pro Prostějov (KDU-ČSL), ČSSD, Levicoví občané Prostějova a KSČM a také uskupení Zvířata potřebují pomoc.

Primátor František Jura (ANO) v neděli oznámil že ANO bude jednat se zástupci ODS, Pévéčka a SPD. Lídr opozičního uskupení Na rovinu! Aleš Matyášek kritizoval, že ANO vůbec nejednalo s touto koalicí, která skončila na druhém místě.

Čtěte také

Komunální volby v Prostějově před čtyřmi lety vyhrálo ANO, získalo sedm mandátů. Druhá skončila koalice Na rovinu! se šesti mandáty. Třetí Pévéčko mělo pět zastupitelů. Čtvrtá ODS získala čtyři mandáty, čtyři zastupitele má pátá ČSSD. Šestá byla Změna pro Prostějov se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila KSČM se dvěma zastupiteli. Na osmém místě skončila SPD se dvěma mandáty. I devátá KDU-ČSL získala dva mandáty. Vítězné ANO poté podepsalo v Prostějově koaliční smlouvu s PéVéčkem, ODS a ČSSD. Primátorem byl zvolen Jura.

Zdroj: ČTK

Spustit audio