Kobeřice se chlubí kostelem Bolestné Panny Marie i zachovalou strukturou návsi

11. květen 2023

Kobeřice – Hradčany – tak zní oficiální jméno spojené obce v nejjižnější části dnešního olomouckého kraje. Právě prvně z obou částí se může pochlubit krásným kostelíkem, ale také pozoruhodnou návsí, které tento kostel vévodí.

Krajina kolem dnešní osady Kobeřice byla osídlena jistě už v době bronzové. Nálezy z této oblasti potvrzují, že úrodný kraj se lákal obyvatele už odpradávna. A tak i první zmínka o vesnici Kobeřice je poměrně letitá. Už v roce 1160 potvrdil král Vladislav statky držené klášterem Hradisko u Olomouce. V soupisu klášterních vesnic je uváděna i osada Kobeřice.

Kobeřice mají krásně zachovanou strukturu návsi

Jak se domnívají jazykovědci, za jejím jménem stojí patrně osobnost zakladatele obce, který se patrně jmenoval Kobera. Mimochodem, Kobeřice na Prostějovsku zdaleka nejsou jedinou vesnicí tohoto jména. Najdeme ji také u Opavy a na Brněnsku.

Na konci 14. století je už vesnice uváděna jako majetek olomoucké kapituly. Církevní vrchnost spravovala obce až do konce patrimoniální správy. Zajímavé je, že robotní povinnosti v této obci byly vyžadovány až do roku 1839, kdy byly teprve za poplatek zrušeny.

Kostelík Bolestné Panny Marie se sousošími a pomníkem padlých

Díky církevní vrchnosti však byla vesnice ušetřena náboženských bouří reformace a tak se obec, patřící vždy k farnímu obvodu v Dobromilicích mohla postupně rozvíjet.

Když člověk přijede do vesnice, zaujme jej pozoruhodná podoba zdejší obce. Všemu vévodí zdejší kostelík Bolestné Panny Marie. Pod ním probíhá silnice z Hradčan do Brodku a na ni do tvaru písmene T navazuje Kobeřická náves.

Je pozoruhodné, jak je zachovalé členění zdejších domů. Ulicový charakter typické hanácké návsi zde jen sem tam naruší nějaká proluka. Náves se táhne až k mostu přes říčku Brodečku. Za mostem pak obec pokračuje dále. A následně končí v polích.

Obec rozděluje ve dví říčka Brodečka

Největší památkou Kobeřic je pak již zmíněný filiální kostel Bolestné Panny Marie vybudovaný na návrší nad cestou v barokním slohu už v roce 1785. Jednolodní stavba byla uzavřena polygonálním závěrem. K boku stavby přiléhá sakristie a nad střechou se zvedá zvonice.

Hasičská zbrojnice prošla nedávno rekonstrukcí

Pozoruhodné je vnitřní vybavení kostelíka, které pochází z doby jeho stavby, tedy z konce 18. století. Dominantní je schodiště ke kostelíku. Na své náklady jej nechal, včetně sousoší vybudovat JUDr. Mořic Hruban, předseda senátu l. republiky, který v Kobeřicích prožil své mládí a zasloužil se o zvelebení obce.

Kobeřice jsou obklopeny lomy. Západně od vesnice se nachází dodnes funkční lom, východně od vesnice, při cestě do Hradčan pak najdeme starý opuštěný kamenolom, který je díky spodní vodě skvělým přírodním koupalištěm i zajímavým biotopem pro mnohé vodní živočichy.

autor: kbz
Spustit audio