Kojetín se chce stát „štikou“ regionu. Pomoct k tomu má i nové robotické centrum firmy Amazon

24. únor 2022

Už za několik měsíců by mělo v Kojetíně zahájit provoz nové robotické centrum firmy Amazon za pět miliard korun. Pracovat by v něm měly až tři tisíce lidí. Zatímco vedení radnice vidí v investici velký potenciál pro rozvoj města, někteří starostové okolních obcí mají z centra obavy. Třeba v souvislosti s dopravou.  

„Zprostředkovaně jsme nějaké informace měli, ale oficiálně bylo vše řečeno až v loňském roce,“ říká lidovecký starosta Tovačova Marka Svobodu, pro kterého byla zpráva o stavbě centra ve 12 kilometrů vzdáleném Kojetíně velkým překvapením.

Je přesvědčený, že pokud by o záměru věděl dříve, mohlo se město na příchod investora připravit. Ze situace teď podle něj těží spekulanti. „Stává se nám, že se vykupují nemovitosti, které se budou snažit předělat na ubytovny. Budou tam spíše zahraniční dělníci a s těmi máme nevalné zkušenosti,“ dodává Svoboda.

„Zprostředkovaně jsme nějaké informace měli, ale oficiálně bylo vše řečeno až v loňském roce.“
Marek Svoboda, starosta nedalekého Tovačova

Podobně mluví i nezávislý starosta z nedalekých Křenovic Jaroslav Lejnar. „Obáváme se zvýšené dopravy, protože naše obec leží v těsné blízkosti Kojetína. Navíc jsme na silnici I/47, která při jakékoliv kolizi na dálnici D1 bude sloužit k přepravě zboží do centra Amazonu,“ bojí se Lejnar.

„Všude, kde dochází k takto dynamickému rozvoji regionu, to nepřináší jen samá pozitiva. Jsem ale přesvědčený, že pozitiva rozhodně vyváží negativa,“ reaguje na to nezávislý starosta Kojetína Leoš Ptáček.

V Kojetíně se staví distribuční centrum firmy Amazon

V Kojetíně aktuálně žije šest a půl tisíce obyvatel. Na příchod dalších tisíců lidí se proto město usilovně připravuje. Rozšířit chce kapacitu školy i školky, investoři plánují postavit během pěti let 100 nových bytů a 40 rodinných domů.

„Kojetín má vysoké ambice. Máme tendenci stát se štikou v regionu a změnit se z absolutní periferie v něco velmi zajímavého,“ doplňuje Ptáček.

„Máme tendenci stát se štikou v regionu a změnit se z absolutní periferie v něco velmi zajímavého.“
Leoš Ptáček, starosta Kojetína

Zájem o investování v Kojetíně mají i nákupní potravinové řetězce, v létě tady začne vařit pivo nový minipivovar a posílení kapacity plánuje třeba i služebna republikové policie.

Robotické centrum společnosti Amazon vzniká na brownfieldu po bývalých usazovacích nádržích kojetínského cukrovaru. Celková cena investice je vyčíslena na pět miliard korun.

autor: kra
Spustit audio