Kokosová polévka s mořským lososem
Kokosové mléko je bohaté na vitaminy, minerální látky a bílkoviny. Jedná se o šťávu z kokosového ořechu a jeho jemně rozemletou dužinu, která vytváří hustou mléčnou tekutinu.
Používá se dobře vychlazené jako nápoj nebo jako součást pokrmů asijské kuchyně. Může se použít také k zahušťování polévek a omáček. Kokosové mléko pokrm ovoní a zjemní.
Suroviny: 200 g filé z mořského lososa (čerstvého nebo mraženého), 1 polévková lžíce sójové omáčky, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř, 1 polévková lžíce kurkumy, 200 g rýže parboiled, 1 konzerva kokosového mléka (400 ml), 600 ml silného zeleninového vývaru, 1 snítka citronové trávy, 1 svazek jarní cibulky
Postup: Rybu opláchneme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kostky. Pokapeme je sójovou omáčkou a citronovou šťávou, lehce osolíme, opepříme a necháme 30 minut odležet. Mezitím zahřejeme 400 ml osolené vody s kurkumou a podle návodu na obalu v ní uvaříme rýži. V dalším hrnci zahříváme 400 ml kokosového mléka s vývarem. Citronovou trávu omyjeme, jednou přelomíme a přidáme do tekutiny. Vaříme mírně asi 15 minut v hrnci zakrytém pokličkou.
Očistíme jarní cibulky, omyjeme a nakrájím je na kolečka. Slijeme rýži a necháme ji okapat. Z vývaru s kokosovým mlékem vyjmeme citronovou trávu, tekutinu znovu přivedeme k varu a přidáme do ní rýži, rybí maso včetně marinády a nakrájenou cibulku. Polévku mírně ještě 5 minut povaříme. Dochutíme solí a pepřem.
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.