Kolben s Daňkem stojí za zrodem ČKD, společně ale nikdy nepodnikali a pravděpodobně se ani nesetkali

27. březen 2023

Kolben s Daňkem se nemohli zároveň ucházet o ruku vnadné uhlobaronovy dcery, jak líčí Jára Cimrman.

Starší z obou pánů, Čeněk Daněk, se narodil v roce 1827. Začínal jako výrobce strojního zařízení pro cukrovary. Byl konstruktérem a autorem mnoha patentů. Po jeho smrti se firma rozrostla v obří průmyslový podnik, který produkoval široký sortiment těžkého strojírenství.

Mladší z dvojice, Emil Kolben, se narodil 1. listopadu 1862. Zkušenosti získával v USA, kde spolupracoval se slavnými vynálezci Edisonem i Teslou. Po návratu do Prahy založil v městysi Vysočanech u Prahy firmu na výrobu strojů a zařízení pro velké parní a vodní elektrárny. Z původně malé dílny se stala světoznámá firma zvaná „vysočanský zázrak“.

Ve 20. letech minulého století Daňkovka a Kolbenka a další továrny vyráběly v podstatě totéž a čile si konkurovaly. A tak se akcionáři shodli na sloučení několika firem a v roce 1927 tak vznikla Českomoravská Kolben-Daněk, zkráceně ČKD, mohutný podnik se 14 000 zaměstnanci.

Kolben s Daňkem na dlouhá desetiletí stanuli bok po boku v názvu významných strojíren, ačkoli oba muže dělilo pětatřicet let, společně nikdy nepodnikali a pravděpodobně se osobně ani nesetkali.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.