Kolegové vojáka z prostějovského praporu se vydali hromadně darovat krev. Pomohou tím i jeho synovi

30. srpen 2019

Účastní se bojových i nebojových operací, ve dne i v noci, ve ztížených podmínkách. Řeč je o vojácích 102. průzkumného praporu z Prostějova. Tentokrát ale vyrazili na trochu jinou misi. Přijeli do krevního centra v Ostravě, aby darovali krev a podpořili tak svého kolegu. Jeho pětiletý chlapec leží v ostravské fakultní nemocnici a pro svou léčbu aktuálně krev potřebuje.

Přes třicet vojáků u dorazilo do krevního centra v Ostravě. „Je vás hodně, takže nám doplníte zásoby, jsme moc šťastni, je to fajn,“ děkuje pracovnice centra Naděžda Kalužová.

Krev s nimi přišel darovat i tatínek nemocného Zděňka. „Kluci se mi nabídli. Dojeli vlastně i kvůli tomu, že tady mám syna, který několikrát dostal transfuzi krve. Několikrát jsem se zmínil, že mám kamarády a kamarádi se toho chytli a dojeli. Je to neskutečné, jsem strašně vděčný,“ říká tatínek.

Tatínek nemocného Zdeňka není ve vojenském, protože teď čas netráví u svého praporu, ale u lůžka syna. „Syn trpí syndromem HUS, což znamená, že mu selhaly ledviny. Byl tady na dialýze, leží tu už pátý týden. Chtěl bych poděkovat doktorům a sestřičkám, jsou hodní a pěkně se o něho starají,“ dodává otec.

Malého Zdeňka čeká ještě dlouhé léčení. Darovanou krev i plazmu bude ještě potřebovat.

„Ta iniciativa vzešla z nemocnice, když se tatínek ptal, co je potřeba. A jedna z těch možností byla darování krve. V létě je obecně dárců málo. Lidé se vrací z dovolených a ne všichni mohou dávat krev, protože byli v oblastech, které to znemožňují,“ přibližuje zástupce velitele 102. průzkumného praporu Gustav Lakoš.

Zásoby krve se tu díky vojákům zvýší o 16 litrů.

autor: iha
Spustit audio