Kolem hradeb, do věží i do kostelů. Ve Vysokém Mýtě vás provedou historickými místy města

23. květen 2019
Česko – země neznámá

Vysoké Mýto v Pardubickém kraji je město s bohatou historií a řadou zajímavých památek. A po jejich stopách je možné se vydat. Tamní regionální muzeum totiž zájemcům nabízí možnost projít se historickou stezkou. A protože je toho ve městě k vidění opravdu hodně, jde zároveň i o příjemnou procházku.

Historické procházky začínají většinou u morového sloupu v centru na čtvercovém náměstí, které patří k největším v Čechách. Je tak nezvykle velké i proto, že ve středověku stávaly uprostřed domky, po jejichž zbourání vznikl tento nezvykle velký volný prostor. A pak také sklepy, které prý zůstaly pod povrchem městské dlažby. Dokonce se říká, že se tam před pár staletími propadl vůz s koňmi.

Procházky pokračují prohlídkou městského opevnění, které nechal vybudovat Přemysl Otakar II. ve druhé polovině 13. století. Především pak tří dochovaných městských bran, Choceňské, Litomyšlské a Pražské. Do poslední jmenované je možné se i podívat. Je z ní pěkný výhled na město do všech čtyř stran. A právě odtud je velmi dobře vidět, jak bylo město ve středověku budováno. Prohlédnout si je možné také několik dochovaných městských bašt. Je zajímavé, že původně jich ve Vysokém Mýtě měli dokonce 25.

Ze 13. století pochází také děkanský kostel sv. Vavřince, i když jeho nynější je podoba ze sklonku 19. století, kdy ho přestavěli v novoromantickém duchu. Unikátem evropského významu je jeho vnitřní fresková výzdoba. Jejím autorem je slavný secesní malíř Karel Vítězslav Mašák. Hned vedle kostela je možné obdivovat barokní zvonici. A při procházce kolem hradeb je možné vidět i původně hřbitovní kostel Nejsvětější trojice z 16. století.

Historické procházky Vysokým Mýtem potěší i zájemce o vojenskou historii. Ve městě se stálá vojenská posádka začala formovat už v první polovině 18. století. A více než sto let tam působili pluky jízdních dragounů, pěší pluk či pluk jízdních hulánů. Jejich působení ve městě připomíná řada vojenských objektů.

Příznivci novější historie se mohou dozvědět, jak se žilo ve Vysokém Mýtě za první republiky, nebo jaké firmy ve městě dříve působily.

autor: RUS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.