Kolem měřenek Oděvního podniku Prostějov se vynořily jisté pochybnosti

18. květen 2011

Na šití obleků na míru, poslední funkční části zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov, prý bohatnou němečtí obchodníci. U nás výroba měřenek údajně vydělat nedokáže. Poukazuje na to v insolvenčním rejstříku Jiří Tomola, právník zastupující největšího věřitele zadlužené prostějovské firmy, kterým je Česká spořitelna. Podle něj veškerá marže z prodeje oděvů na míru zůstává v dceřiné společnosti OP Bernhardt Fashion v Německu. Uvedl, že to může být vnímáno jako tunelování textilní společnosti.

Česká spořitelna s právníkem Jiřím Tomolou podle mluvčí banky Heleny Matuszné souhlasí. "Máme obavy, že se peníze z prodeje měřenek kumulují u našich západních sousedů, to znamená, že zůstávají v dceřiné společnosti. Tím dochází ke snižování hotovosti na účtech prostějovského Oděvního podniku. Proto chceme, aby se na hospodaření hanácké firmy podíval nezávislý auditor," dodala Matuszná.

Advokát Oděvního podniku Petr Dítě vyjádření Tomoly odmítá. "Tato tvrzení jsou pouze nepodložené domněnky. K žádnému vyvádění měřenek ani žádného jiného majetku z textilní firmy nedochází. Nejde o žádné tunelování. Naopak, mohu zcela zodpovědně říct, že současné vedení podniku se snaží společnost zachránit v tom smyslu, aby se uchovávala v co největší míře její hodnota," řekl Dítě. Dodal, že Česká spořitelna hází managerům firmy klacky pod nohy. Svými ataky na rozhodnutí týkající se podniku prý vše neúměrně prodlužuje. Uvedl, že kdyby se spořitelna neodvolávala k soudům, měla by produkce obleků na míru už dávno nového majitele.

Oděvnímu podniku Prostějov loni meziročně vzrostla ztráta o zhruba 40 milionů na více než 408 milionů korun. Hospodaření někdejší největší textilní firmy v Česku skončilo v červených číslech i začátkem letoška. Podle zprávy insolvenčního správce v období od začátku ledna do konce března její propad činil přes 52 milionů korun.

autor: sra
Spustit audio