Kolik kasin je v současné chvíli v Liberci a jaký výnos z nich jde do rozpočtu města? I na to jsme se zeptali náměstka Ivana Langra ze SLK

5. duben 2024

Co mohou a co nemohou regulovat obecní vyhlášky?  Proč Liberec usiluje o to, aby ministerstvo vnitra povolilo zákaz vzniku heren v blízkosti sociálních bytů?  Nejen na to se Jana Švecová v pořadu O čem se mluví ptala náměstka libereckého primátora Ivana Langra ze Starostů pro Liberecký kraj.

Liberecký magistrát už několik let vydává a případně ruší vyhlášky o regulaci hazardu ve městě. Poslední novelu schválili zastupitelé v minulém roce. To umožnilo vznik hned dvou nových kasin. Podoba vyhlášky se ale setkala s kritikou a tak město schválilo novou.

V ní kromě klauzule, že herny a kasina nesmějí být v blízkosti škol a úřadů, přibylo ještě další omezení. Podle něj nesmí herny vzniknout ani u obecních bytů. Tu ale Úřad pro hospodářskou soutěž napadl. „My nechráníme obecní majetek, chráníme ale lidi, kteří v sociálních bytech žijí,“ uvedl náměstek Ivan Langr k verdiktu úřadu. Záležitost chce nyní řešit s ministerstvem vnitra.

K vyhlášce o nulové toleranci kasin ve městě, jakou schválil například už před lety Jablonec nad Nisou Ivan Langr řekl: „Já osobně jsem pro nulovou toleranci kasin ve městě. Ale jsem politický realista, a pokud nemá takto zásadní věc širší podporu zastupitelstva, nemá cenu to navrhovat.“

Jedním z důvodů, proč nemá návrh nulové tolerance k hazardu ve městě širší podporu zastupitelů, může být i to, že Liberec získává ročně z výnosů kasin něco přes 50 milionů.

„Ten rozpočet každý rok má jiný objem, řekněme že je někde na třech miliardách a těch 50 milionů z toho jsou výnosy z hazadrních her. Do budoucna se to asi bude měnit a ten výnos pro obce asi bude klesat, protože si většinu z toho bude chtít usuprovat stát, který je velkých rozpočtových potížích," myslí si Ivan Langr. V současnosti je podle něj v Liberci 9 kasin.

Boj s hazardem je podle ně bojem s větrnými mlýny. „Vždycky ten tlak vyvolá protitlak,“ říká Langr. Podle něj se neregulovaný hazard dostane, stejně jako v případě prohibice, do černé nebo šedé zóny. Nebude pod žádnou kontrolou. „A to je ten problém,“ dodává. Víc se dozvíte v záznamu pořadu O čem se mluví.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související