Komnaty zámku v Moravském Krumlově oživilo moderní umění

8. červenec 2012

Loni v listopadu se zdálo, že prostory zámku v Moravském Krumlově se zavírají na dlouhou dobu, možná léta. Teď je ale všechno jinak. Město se dohodlo s majitelem památky a otevřelo tam výstavu novou.

Expozice má výmluvný název Otevřeno a prezentuje díla současného českého umění ze soukromé sbírky Marek.

Slavnostní vernisáž nové výstavy nikoho nenechala na pochybách, že Moravský Krumlov si na znovuotevření zámku velmi zakládá. A to se při tom ještě loni na podzim zdálo, že bez Slovanské epopeje zůstane zapomenutý a stranou zájmu turistů.

Dnes už má ale nové lákadlo. Otevřeli tam po desetiletí nepřístupné, bohužel naprosto zdevastované, prostory zámku a umístili do nich moderní umění. Projekt je natolik mimořádný a zvláštní, že rozhodně stojí za to ho vidět.

„Když jsme na stěnu přiložili první obraz, tak jsem byla přesvědčená, že se nejedná jenom o specifickou zvláštní příležitost, ale také o pozitivní. Nesuplujeme totiž galerii, ale snažíme se osvojit si ten nefunkční zmrtvělý prostor tím, že ho obydlíme uměním,“ svěřila se kurátorka výstavy Marika Kupková.

Město se nevzdává návratu Slovanské epopeje

Novou výstavou je nadšený i starosta Tomáš Třetina (TOP 09). Zdůrazňuje ale, že to neznamená, že by se město vzdalo myšlenky na vrácení Slovanské epopeje.

„Nechceme nic nahrazovat. Otevíráme nové prostory krumlovského zámku, které byly dvacet let zavřeny a nikdo je neviděl. Smyslem je provokovat, dráždit, vyvolávat emoce. Jednak sbírkou Marek, která je tady vystavena, a taky tím, aby lidé pochopili, proč chceme zámek rekonstruovat,“ řekl starosta Třetina.

Výstava Otevřeno potrvá do 16. září. Zájemci na ní mohou v nezvyklém prostoru vidět, jak špičky současného českého výtvarného umění, tak také začínající talentované autory.

Spustit audio