Kompletní vybavení vojenského pěchotního srubu uvidíte v Areálu československého opevnění v Šatově

25. září 2022

Vojenských bunkrů a opevnění lze v naší republice spatřit mnoho. Jeden výjimečný se nachází v Šatově u Znojma nedaleko rakouských hranic. Jde o pěchotní srub MJ-S3 Zahrada ve správě Technického muzea v Brně, který je kompletně vybaven zbraněmi i příslušenstvím tak, jak v 80. letech sloužil armádě. Návštěvníci tak mají příležitost poznat veškeré detaily, které byly nezbytné pro fungování této vojenské stavby.

Pěchotní srub MJ-S3 Zahrada je dominantou Areálu československého opevnění. Je typickým představitelem těžkého objektu, které budovala československá armáda na obranu před vojsky nacistického Německa ve 30. letech 20. století. Jedná se o robustní železobetonovou stavbu vybavenou kulomety, protitankovými kanóny nebo minomety. Charakteristické jsou pancéřové pozorovací zvony, které sloužily ke sledování bojiště a řízení obranné palby.

Srub v Šatově vznikl koncem srpna roku 1938, nicméně do září téhož roku se armádě nepodařilo objekt dokončit a vyzbrojit. Armáda ho začala využívat až v 50. letech. Ještě před koncem milénia srub sloužil pro výcvik speciální jednotky za použití řady původního pevnostního vybavení z 30. let. Stávající stav objektu odpovídá osmdesátým letům 20. století. K vidění je kompletní výbava zbraní, výstroje i zázemí pro osádku.

Roku 2004 uzavřelo Ministerstvo obrany České republiky smlouvu o předání srubu Technickému muzeu v Brně, které objekt v současnosti spravuje a provozuje. Odborníci a pracovníci muzea pak ve spolupráci s Klubem historického vojenství Brno a dalšími nadšenci vojenské historie vytvořili unikátní expozici těžké pěchotní obranné stavby v podobě, v jaké skutečně armádě sloužila.

Šatovský srub je jediný, kde lze spatřit kanón vz. 44/59 i v tzv. mírové pozici, tedy zasunutý do útrob objektu

Tankový kanón v mírovém postavení

Hlavní palebnou sílu v bojovém nadzemním patře tvořily dva původně sovětské tankové kanóny vzor 44/59 ráže 85 mm, přičemž jeden z nich je představován v tzv. mírovém postavení, tedy zasunutý do útrob pevnosti. Takto uložený originální kanón nikde jinde v republice spatřit nelze. Další dvě palebná stanoviště jsou osazena prvorepublikovými těžkými kulomety vzor 37, lehkými kulomety vzor 26 a dalšími zbraněmi pěchoty jako jsou granáty, samopaly a podobně. Nechybí ani stanoviště radiostanice a polní protichemická výbava.

V podzemním, tzv. týlovém patře se nachází kuchyně s vlastní studnou, strojovna se vzduchovým filtračním zařízením, sklady, umývárna s toaletami a ubikace pro vojsko. Všímavé návštěvníky zaujme, že počet postelí odpovídá jen polovině osádky. To proto, že zde byl zaveden systém teplé postele. Vojáci sloužili dvanáctihodinové směny a o jednu postel se tak vždy dělili dva muži, kteří se v půldenních intervalech na lůžku střídali.

Kuchyně je umístěna v suterénu, tzv. týlovém patře. Má i vlastní studnu (vlevo)

K vidění je v Šatově nejen kompletně vybavený pěchotní srub, ale v jeho okolí také protitankové a protipěchotní překážky, replika signální stěny a pohraniční strážní věž či závora Ippen z první republiky. Areál je snadno dostupný pěšky, na kole i autem. K dispozici je menší parkoviště, stojany pro kola a také posezení. Otevřeno je v dubnu, květnu a říjnu o víkendech a státních svátcích. V letní sezóně pak denně kromě pondělí.

Spustit audio