Končí lhůta, kdy ukrajinští rodiče můžou nechat zapsat své děti do základních a mateřských škol

15. červenec 2022 14:30

Do prvních tříd základních škol v bývalých okresních městech Olomouckého kraje nastoupí jen několik desítek dětí ukrajinských uprchlíků. V pátek 15. července končí lhůta, ve které ředitelé škol a mateřinek mohli mimořádné zápisy dětí běženců zorganizovat. Zástupci měst tak už teď ví, že kapacita tříd je dostačující.

V Olomouci se do prvních tříd v krajském městě zapsalo 29 ukrajinských dětí, společně se staršími žáky z Ukrajiny jich podle mluvčí magistrátu Radky Štědré do škol zamíří 236.„V olomouckých školách budou všechny děti integrované do běžných tříd. Nepředpokládáme otevření homogenních tříd pro Ukrajinu,“ sděluje Štědrá. Kapacita olomouckých škol je podle ní totiž dostatečná. Ukrajinské děti se navíc podle ní mohly už před prázdninami zapojit do adaptačních skupin.

Děti mohly navštívit adaptační kurzy

„Děti měly možnost navštěvovat adaptační skupiny, kterých bylo zřízeno od dubna do konce června celkem sedm v základních a mateřských školách, které zřizuje město a působili v nich mimo jiné i česky mluvící učitelky, takže děti se mohly alespoň částečně seznámit s českým jazykem. Jinak budou ve školách postupovat při výuce ukrajinských dětí standardně, jako postupují při přijetí jakéhokoli žáka cizince,“ dodává mluvčí magistrátu.

Kurzy češtiny od příštího týdne nabídne dětem i přerovský magistrát. Uvedla to mluvčí Lenka Chalupová s tím, že prvňáčci v září nastoupí tři, do osmi základních škol pak přijde celkem 75 ukrajinských žáků. Podobné počty žáků usednou podle mluvčí Anny Kajlíkové do lavic i v Prostějově.

Zatímco v základních školách obce žádné problémy řešit nemusely, v některých mateřských školách musely sáhnout po výjimkách. „U některých mateřských škol jsme využili povolení výjimky z maximálního počtu dětí ve třídě,“ potvrdila přerovská mluvčí Lenka Chalupová.

„U některých mateřských škol jsme využili povolení výjimky z maximálního počtu dětí ve třídě.“
Mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová

V Olomouci pak nevyhověli všem žadatelům. K zápisu do mateřských škol přišlo 53 dětí, přijato ale bylo 22. Podle mluvčí Radky Štědré byli přijati všichni předškoláci, pro které je docházka povinná. Případné přijetí mladších dětí pak budou ředitelé řešit individuálně.

autor: tas
Spustit audio