Konec školy v Hranicích oslavily tisíce dětí. Vojáci pro ně připravili tradiční Hry bez hranic

23. červen 2016

Rekordní tři tisícovky dětí z celé Moravy se včera sjely do Hranic. V tamních kasárnách generála Zahálky pro ně vojáci připravili už 17. ročník Her bez hranic.

Děti doslova zaplnily hranická kasárna. Park, hřiště i veškerou vystavenou techniku. Třítisícová návštěvnost je podle mluvčího hranických vojáků Radka Hampla dosavadní rekord v historii Her bez hranic.

„Zaznamenali jsme příjezd třinácti autobusů se značkami z celé Moravy, od Zlína, Brna až po Ostravu. To tu v minulosti ještě nikdy nebylo.“

„Já si troufnu říct, že typem a velikostí akce je to jedna z pěti největších akcí za rok v rámci celé České republiky,“ doplňuje velitel hranické posádky Tibor Budík. Největší úspěch u dětí ale i dospělých měl především vrtulník MI-24, který do Hranic přiletěl z Náměště.

Jeho kamufláž je provedená ve stylu tygřích letek. Chlubí se Karel Novotný. Palubní technik: „On to je tygr, ale je to udělané v biomechanickém surrealismu, to znamená, že je to inspirované H. R. Gigerem, autorem filmového Vetřelce. Tímto nátěrem byl vrtulník opatřen na Tiger Meet, který se minulý týden konal v Zaragoze. Vzhledem k tomu, že jsme v tygří asociaci, tak můžeme mít jeden vrtulník v tygřím tématu. S touto kamufláží jsme vyhráli první místo za nejlepší nástřik.“

Hry bez hranic 2016

Děti si mohly prolézt doslova celý vrtulník. Největší úspěch u nich měla kabina pilota. „Vyzkoušel jsem si, jak se střílí, a podíval jsem se, jaké to tam je,“ popisoval nadšeně Ondra z Nového Jičína.

Hry bez hranic 2016

Prohlédnout si návštěvníci mohli také speciální stan.

„V tomto stanu jsou k vidění ukázky speciální techniky sestavování indetikitu /portrétu – pozn.red./ pachatele, které se používá v rámci kriminalistické techniky a trestního řízení. Dále je tu laserová střelnice, která slouží policistům k nácviku střelby nanečisto,“ vysvětluje Vojtěch Franciška, vrchní komisař územního odboru Policie České republiky Přerov.

Hry bez hranic 2016
autor: kra
Spustit audio