Konečně zažijeme normální školní rok, doufají ve školách. Ředitele těší, že nemusí řešit žádná covidová opatření

2. září 2022

Po dvou měsících letních prázdnin se děti vrátily do školních lavic. Mnohé třídy zaplnily nejen ty z Česka, ale taky z Ukrajiny. Jen v Olomouci se jedná o zhruba tři sta žáků.

Na základní škole Hálkova v Olomouci učitelka 1. B Blanka Veselková chodí mezi dětmi a s každým si povídá. Malá Elen sedí v první lavici u dveří a hned se pochlubí, že do školy nastupuje o rok později. „Narodila jsem se v listopadu, takže jsem byla o jeden rok navíc ve školce,“ říká.

S prvňáčky tady první hodinu mohli strávit ve třídě i rodiče. S Elen přišel táta i máma Lucie. „Je pravda, že ještě před týdnem byla nervózní a říkala, že se netěší. A včera večer říká: Maminko, já se tak strašně těším. To mě potěšilo,“ říká s radostí maminka Elenky.

První týden seznamovací aktivity

Učit se děti začnou podle učitelky Blanky Veselkové až v polovině příštího týdne. „První dny nás čekají seznamovací aktivity, hry, aby se děti adaptovaly na školní prostředí. Budeme poznávat celou školu,“ informuje učitelka.

Ředitelka Anna Zlámalová zmiňuje, že poprvé po dvou letech škola nemusela řešit koronavirová opatření. „Letošní začátek je zatím úžasný, protože nemusíme testovat, nemusíme řešit organizaci tak, aby se nesetkávali žáci z různých tříd. Takže tady v tom je ten letošní rok opravdu takový nadějný, že už konečně zažijeme normální školní rok,“ přeje si Zlámalová.

„Letošní rok je opravdu takový nadějný, že už konečně zažijeme normální školní rok.“ 
Anna Zlámalová, ředitelka ZŠ Hálkova v Olomouci

Připravit se ale i tady museli na příchod dětí z rodin ukrajinských uprchlíků. Těch je celkem šestnáct. A stejně jako na konci loňského školního roku jim škola nabídne kurz češtiny. „V tom budeme pokračovat, protože to je nezbytně nutné. Bez zvládnutí jazyka bychom se nikam nedostali,“ ví ředitelka. Scházet se děti budou jednou až dvakrát týdně.

Spustit audio