Konfitovaná kachna s višňovou omáčkou a šouletem
Za receptem se vydáme do Nového Šaldorfu, do Vinařství Piálek a Jäger, za dvěma kamarády, kteří se mohou pyšnit titulem Vítěz kategorie Vinařství v projektu Gourmet Jižní Morava 2019.
Používají spontánní kvašení, šetrné lisování, víno ukládají do akátových a dubových sudů, říkají, že jdou zkrátka ke kořenům rodinné tradice. Ke kvalitnímu vínu patří dobré jídlo a my si dnes připravíme jejich oblíbený recept – konfitovanou kachnu s višňovou omáčkou a šouletem.
- 4 kachní stehna
- sádlo (ideálně kachní)
- velký višňový kompot bez pecek
- sterilizované červené zelí
- 150 g krup
- 80 g červené čočky
- 80 g fazole mungo
- cizrna
- šalotka
- sůl
- pepř
- kmín
- pomerančová šťáva a kůra
- skořice
Postup:
- Kachní stehna osolíme, opepříme a okmínujeme, dáme do lednice.
- Druhý den je celá ponoříme do sádla a necháme konfinovat v troubě 4 hodiny na 110 °C, případně spěcháme-li, tak připravujeme 2 hodiny na 130 °C.
- Maso musí jít krásně samo od kosti.
- Zelí dusíme se skořicí a pomerančovou šťávou a kůrou do měkka.
- Poté přidáme višně (na 60 % višní, 40 % zelí), povaříme a rozmixujeme do hladka.
- Hustotu ředíme šťávou z višňového kompotu, případně okyselíme šťávou ze zelí. Dochutíme.
- Šalotku osmahneme ve větším hrnci a přidáme kroupy, fazole a čočku uvařené do měkka.
- Směs promícháme a spojíme výpekem ze dna konfitu.
- Omáčku zdobíme cizrnou vařenou v páře a tohle sváteční jídlo servírujeme s hrdostí šéfkuchaře.
Inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz
Související
-
Filet z kapra pečený na másle
Gotická věž jako místo koštování vína? Ve Znojmě naprosto normální věc. Degustovat lze v přízemí, ale vyšlápnete si i nahoru. Ochutnávka s parádním výhledem vás nadchne!
-
Šalotky ve sladkokyselém nálevu
Všichni gurmáni teď nastraží uši! Projekt Gourmet – Jižní Morava hledá nejzajímavější místa, kde se dobré jídlo potkává s tradicemi, historií nebo jedinečností místa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.