Konická sbírka seker míří do Guinessovy knihy rekordů. Přepočítal ji archeolog i historik

23. srpen 2015

Necelých šest stovek seker z celé země opatrují v konickém zámku na Prostějovsku. Unikátní sbírka figuruje v české knize rekordů, už brzy by ale zápisem do takzvané Guinessovky mohla prorazit i ve světě. Koničtí ji nechali přepočítat odborníky a zápis poslali k posouzení do Londýna.

„V podstatě všechny ty sekery byly odlišné. I když si třeba typologicky mohly být podobné, tak v některých konstrukčních detailech se mohly lišit, případně byly upraveny nějakou značkou a podobně,“ popisuje olomoucký archeolog Pavel Šlézar.

Ten rovnou doporučuje návštěvníkům města, aby si sbírku umístěnou v místním zámku nenechali ujít:„Není to jenom jeden univerzální typ, jak ho známe. Ty sekery jsou typově i třeba šířkou ostří, tvarem hlavy nebo délkou topora uzpůsobeny těm jednotlivým úkonům. Rozhodně stojí za to vidět řeznické nebo speciální tesařské sekery.“

Společně s historikem a sběratelem Pavlem Šínem se nakonec dopočítali 590 různých seker. Odlišovala je nejen různá topora o ostří, ale také třeba různé druhy dřeva.

Důležitý byl i účel, ke kterému jednotlivé sekery dříve sloužily. Aby je vůbec mohli spočítat, museli je vynést na nádvoří zámku a rozdělit do skupin.

„Původně jsme přihlásili 515 seker, ale za tu dobu než nám odpověděli z Londýna, se podařilo sehnat další sekyrky,“ popisuje sběratel, který tak doufá v úspěch. Kdy může očekávat odpověď z Londýna, zatím neví, rozhodně si ale věří. „Myslím, že tak na devadesát procent by to mohlo vyjít.“

Konická sbírka seker míří do Guinessovy knihy rekordů

Do konečného výčtu seker se nakonec nedostala ta vůbec největší v Čechách, která váží 610 kilogramů a vystavená je přímo před konickým zámkem.

„My jsme měli za to, že by to měla být funkční sekera. Ta největší sice splňuje obecné podmínky, že to je sekera, ale nedovedeme si představit, že by to někdo zvedl. Snad by spíše mohla aspirovat na samostatný zápis do knihy rekordů,“ dodává Šlézar, který nabídku na přepočítání sbírky přijal s nadšením. Sám totiž z Konice původně pochází.

Konická sbírka seker míří do Guinessovy knihy rekordů
autor: tas
Spustit audio