Koničtí hasiči se ve své zbrojnici sotva otočí, do auta nastupují krkolomně přes topení

13. září 2015

S příliš malým prostorem bojují každý den koničtí profesionální hasiči. Do kabiny auta se řidič dostane, jen když si pomůže šlápnutím na topení.

Výzbroj schovanou v bednách na plošině auta zase mohou hasiči zkontrolovat jen venku. Zbrojnice navíc stojí v centru města a s velkou technikou se tu špatně manévruje.

Vedoucí konických hasičů Kateřina Mazalová ukazuje, jak se řidič dostává do kabiny auta. Dveře otevře jen na malou škvíru, zapře se nohou o topení a vyhoupne se na sedadlo. Zvedá roletu na jednom z aut. „Musíme dávat pozor, abychom nestoupli vedle. Mohl by to být zbytečný úraz,“ říká.

Když chtějí koničtí hasiči výzbroj vytáhnout ven nebo zkontrolovat, musí dávat pozor, aby si nevymkli kotník.

Auta jsou totiž tak velká, že aby se do zbrojnice vešla, musela se snížit podlaha. To ale v praxi znamená, že hasiči k nim přibíhají po vyvýšeném chodníku a hrozí jim úraz.

„Je pravda, že za ty roky už jsou kluci naučení, takže už to mají nazkoušené. Ale člověk, který by sem přišel a nedával pozor, tak se mu může stát úraz. Každopádně je to nestandardní věc a být by to nemělo,“ říká Kateřina Mazalová.

Ani to ale není poslední problém. „Když se ráno kontroluje technika, tak v Prostějově, kde mají víc místa, tak můžou s auty vyjet před garáž a zkontrolovat to i nahoře. My musíme tady v Konici jet třeba k nádraží, abychom mohli vylézt na tu plošinu,“ popisuje jeden z hasičů, Martin Hanáček.

A snadné to v Konici nemají ani po vyjetí z vrat. „Vyjíždíme na silnici a tím, že se tady udělal nový ostrůvek pro přechod pro chodce, protože kousek odtud je škola, tak musíme jet doleva na kruhový objezd a potom teprve jedeme doprava,“ popisuje Kateřina Mazalová.

Hasičská zbrojnice v Konici

Teď ale hasičům svitla naděje. „Problém v Konici s naší požární zbrojnicí řešíme asi už patnáct let. Bylo několik variant řešení a teď jsme dospěli k té nejlepší a nejoptimálnější, k výstavbě nové požární stanice na zelené louce. Bude stát na okraji Konice, na přejezdové cestě směrem od Křemence,“ popisuje náměstek krajského ředitele hasičů Petr Ošlejšek.

„Zásadní změna bude v garážových stáních, kterých bude víc, a budou větší. Bude tam odpovídající zázemí pro údržbu požární techniky, odpovídající zázemí pro příslušníky, kteří tam budou vykonávat službu,“ dodává.

Současnou zbrojnici zdědí dobrovolní hasiči, kteří se do ní přeci jen vejdou lépe.

V hasičské zbrojnici v Konici je opravdu málo místa
autor: tas
Spustit audio