Kontakt s publikem je pro nás nesmírně důležitý, říká šéfdirigent Moravské filharmonie Olomouc Jakub Klecker

Do Moravské filharmonie Olomouc nastoupil na začátku loňské sezóny, kterou přerušila pandemie koronaviru. Jarní online koncerty, které odehráli, nenahradily plně živá vystoupení. „Je nesmírně důležité mít zpětnou vazbu od publika,“ říká a těší se na sezónu letošní, jubilejní.

„Vize a plány máme, pracujeme na nich, protože věřím, že v následujících měsících budeme hrát,“ prohlašuje Jakub Klecker, který se podílel na dramaturgickém plánu 75. sezóny Moravské filharmonie Olomouc. „Těším se, že za námi přijedou významní interpreti, např. koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček, Jiří Pavlica a Hradišťan, hobojista Vilém Veverka se Zdeňkem Mertou nebo brněnská Kantiléna.“

Dirigent je podle Jakuba Kleckera trochu samotář, který v případě symfonické tvorby tráví hodně času se skladbou a autorem v soukromí. Ke kolektivu musí přijít před první zkouškou dostatečně připravený, znát veškeré detaily. „Snažím se ke každému dílu přistupovat zodpovědně, najít si všechny podklady, které jsou potřeba a inspirovat se třeba i nějakou nahrávkou, která ho provází po celou dobu historie,“ dodává.

„Mým přáním je pracovat s orchestry, se kterými nemusím na první zkoušce řešit intonaci, rytmus a souhru, ale s hráči připravenými natolik, abychom se společně zabývali jen hudbou a výrazem,“ říká v pořadí desátý šéfdirigent Moravské filharmonie Olomouc.

autor: voj
Spustit audio