Kontejnery se zbytky potravin jsou skvělým bufetem pro potkany, říká deratizátor Radovan Šindelář

8. únor 2021

Množení potkanů pomáhají mírné zimy posledních let a do karet jim hraje i covid, kvůli kterému se dětí učí a dospělí pracují doma. „Nakupujeme proto více jídla a tvoříme organický odpad. Ten házíme do směsného dopadu, kam se hlodavci pohodlně dostanou,“ konstatuje MVDr. Radovan Šindelář.

MVDr. Radovan Šindelář

Potkani se rádi přiživují na krmení, které lidé nosí opuštěným kočkám anebo kačenám u řek. Překousávají hadice v motorech aut, šňůry praček a další elektroniky. Dostanou se i do vyšších pater domů, většinou přes kanalizaci, ve které chybí tzv. zpětná klapka. „Opravte si ji a potkani k vám do třetího patra už nevylezou,“ radí olomoucký deratizátor.

Potkani přenášejí celou řadu nemocí, např. tyfus, paratyfus, brucelózu nebo leptospirózu, infekční onemocnění, kterým vás může nakazit třeba zvíře vyskakující z otevřeného kontejneru. „Stačí malý škrábanec na ruce nebo obličeji. Je potřeba vyhledat lékařskou pomoc,“ zdůrazňuje MVDr. Šindelář.

Firmy s licencí na provádění deratizačních služeb mají přístup k látkám, které jsou v boji s přemnoženými potkany velmi účinné. „Nejčastěji jde o difenacoum, brodifacoum a bromadiolon,“ vyjmenovává Radovan Šindelář a dodává, že firmy jsou vždy pod dohledem Krajských hygienických stanic.

autor: voj
Spustit audio