Kontejnery se zbytky potravin jsou skvělým bufetem pro potkany, říká deratizátor Radovan Šindelář

8. únor 2021

Množení potkanů pomáhají mírné zimy posledních let a do karet jim hraje i covid, kvůli kterému se dětí učí a dospělí pracují doma. „Nakupujeme proto více jídla a tvoříme organický odpad. Ten házíme do směsného dopadu, kam se hlodavci pohodlně dostanou,“ konstatuje MVDr. Radovan Šindelář.

Potkani se rádi přiživují na krmení, které lidé nosí opuštěným kočkám anebo kačenám u řek. Překousávají hadice v motorech aut, šňůry praček a další elektroniky. Dostanou se i do vyšších pater domů, většinou přes kanalizaci, ve které chybí tzv. zpětná klapka. „Opravte si ji a potkani k vám do třetího patra už nevylezou,“ radí olomoucký deratizátor.

Potkani přenášejí celou řadu nemocí, např. tyfus, paratyfus, brucelózu nebo leptospirózu, infekční onemocnění, kterým vás může nakazit třeba zvíře vyskakující z otevřeného kontejneru. „Stačí malý škrábanec na ruce nebo obličeji. Je potřeba vyhledat lékařskou pomoc,“ zdůrazňuje MVDr. Šindelář.

Firmy s licencí na provádění deratizačních služeb mají přístup k látkám, které jsou v boji s přemnoženými potkany velmi účinné. „Nejčastěji jde o difenacoum, brodifacoum a bromadiolon,“ vyjmenovává Radovan Šindelář a dodává, že firmy jsou vždy pod dohledem Krajských hygienických stanic.

autor: voj
Spustit audio