Kormoráni způsobují v rybnících milionové škody. Ryby jsou po jejich útocích často neprodejné

13. prosinec 2021

Milionové škody letos způsobili kormoráni rybářům na střední Moravě. Tito rybí predátoři se v okolí Tovačova na Přerovsku zaměřili především na takzvané beztučné kapry, tedy na ryby do dvou kilogramů váhy, které patří k nejžádanějším pro vánoční stůl. K zákazníkům se jich tak dostane méně.

„Ryby jsou doškrábané a je vidět, že je to čerstvé. Řekl bych, že je to zranění způsobené před zhruba 14 dny,“ vytahuje z plastové vanky menší kapry Jiří Zahradníček, šéf tovačovského rybářství.

Kormoráni, kteří jsou rybožravými ptáky, útočí nejen na kapry, ale třeba i na štiky. „Tato štika váží okolo 70 deka a cena za takovou rybu je okolo 200 korun. Jsou to obrovské finanční škody,“ ukazuje Zahradníček.

Jiří Zahradníček, šéf tovačovského rybářství

Štika pro svou kvalitu masa patří mezi oblíbené ryby, jenže po útoku kormoránů na trh jít v podstatě nemohou. „Esteticky ta ryba vypadá hrozně, když má šrámy na těle. Jakékoliv poškození na rybě sráží cenu nebo způsobuje to, že ji vůbec nikdo nekoupí,“ dodává Zahradníček.

Rybáři se snaží kormorány plašit, mají i povolení k jejich odstřelu. Přesto letošní škody budou podle Jiřího Zahradníčka rekordní, vyšplhají se ke čtyřem až pěti milionů korun. „Za poslední dva až tři roky je agresivita kormoránů obrovská, zvlášť na podzim a na jaře,“ říká Zahradníček.

Kormoráni v Tovačově páchají velké škody

Rybáři budou žádat stát o kompenzace, jejich ztráty to prý ale ani zdaleka nepokryje. Ministerstvo životního prostředí ročně vyplácí desítky milionů korun za škody způsobené chráněnými živočichy, jejich žebříčku dlouhodobě vévodí právě kormorán.

„Výše proplácených náhrad v případě kormorána setrvale stoupá. V roce 2019 to bylo více než 37 milionů korun a v roce 2020 více než 73 milionů korun,“ potvrzuje Ondřej Charvát, mluvčí rezortu.

V současnosti stát vyplácí náhrady také za škody způsobené třeba bobrem evropským, vydrou říční, vlkem nebo rysem ostrovidem.

autor: kra
Spustit audio