Koronavirová krize ponížila tržby olomouckého dopravního podniku o 20 milionů

20. listopad 2020

Kvůli koronaviru přišla městská hromadná doprava v Olomouci o cestující a tím pádem i o tržby z jízdného. V řeči čísel se podle odhadů vedení města jedná o propad 20 milionů korun. V plánovaném rozpočtu na příští rok už teď radní počítají se škrty pro dopravní podnik.

Paní Miluše právě vychází z tramvaje. Kvůli koronavirové nákaze je ale při cestování autobusem či tramvají velmi opatrná. „Dezinfikuji se po každé cestě tramvají. Lidé se nesesedávají, chovají se tak, jak mají, jezdí to na čas, jsem spokojená. Nosím roušku i rukavice,“ popisuje Miluše.

Ztráty ale dopravní podnik jako městská organizace počítá do milionů. „Očekávaná ztráta je z titulu covidu je celkově 20 milionů korun,“ dívá se na letošní bilanci náměstek primátora Otakar Bačák z hnutí Společně.

Hromadnou dopravou v Olomouci jezdí méně lidí. „Nejaktuálnější čísla, která máme, jsou za říjen. Máme pokles tržeb o 47 procent než ve stejném období v minulém roce,“ doplňuje o aktuální čísla za říjen mluvčí dopravního podniku Martina Krčová.

Jednoduše řešeno – zhruba padesát procent mínus z tržeb každý měsíc. Olomoucký dopravní podnik pracuje s rozpočtem zhruba půl miliardy korun. Z toho příspěvek města byl letos 342 milionů, ponížený o zmíněných 20 milionů korun. V plánovaném rozpočtu na příští rok je zatím příspěvek města 386 milionů. Už teď ale náměstek Bačák počítá se škrty na 315 milionů. S tím už dopředu dopravní podnik ústy mluvčí Martiny Krčové počítá. „Dopravní podnik nechce restrikci, ale jako všechny městské společnosti počítáme, že tam dojde k nějakému krácení našeho navrhovaného rozpočtu,“ dodává Krčová.

Náměstek Bačák cestu vidí v racionalizací provozu. Díky zavedení obousměrných tramvají na právě budovaném mostu nedaleko centra město uvažuje o rušení některých spojů, například linky U mezi Novou Ulicí a Neředínem. Jestli se změní cena jízdného, je zatím v diskuzi. S tím, že se někde šetřit musí, počítá i paní Miluše. „Lidé by si na to museli zvyknout. Nic by se nedalo dělat,“ uzavírá cestující.

Město ale zatím o zvýšení jízdného neuvažuje a úspory chce hledat spíše v provozu.

autor: bam
Spustit audio