Koronavirová pandemie se zatím vyhýbá azylovým domům hradecké Diecézní katolické charity

10. listopad 2020 09:14

Máme pro vás další v uvozovkách "koronavirové" téma. Nezamíříme ale do míst, kde s nákazou bojují ve velkém, podíváme se tam, kde koronavirus zatím prakticky neznají. Do azylových domů.

Do jednoho z azylových domů provozovaných hradeckou Diecézní katolickou charitou se vydal reportér Tomáš Lörincz s mikrofonem a přesvědčil se, že přinejmenším někteří klienti neberou riziko na lehkou váhu.

Čtěte také

„Kdekoho najdou někde ve křoví, tak ho dotáhnou sem. A nikdo neřeší jestli je nakažený nebo není. Nějakou karanténu, to vůbec," Michal, jeden z klientů Azylového domu na hradeckém Pouchově, by uvítal ještě přísnější opatření.

Má strach, s přítelkyní má osmiletou dceru a teď je raději ani nenavštěvuje. Pravdou ale je, že personál je důsledný.

„Když se to musí dodržovat, to se to prostě musí dělat, to se nedá nic dělat," říká Bohumír, další klient Domova Matky Terezy, a s Michalem nesouhlasí.
„Je to tady přísnější. Hlídají nás, aby se všechna opatření dodržovala. Roušky se nosí, když přijde někdo z venku, tak se musí umýt, rozestupy se dodržují."

Jak se žije v době koronavirové krize v azylových domech? (ilustrační foto)

O něčem svědčí třeba to, že na natáčení jsem musel v respirátoru, rouška nestačila.

Nebránil jsem se, ale někteří klienti podle vedoucí Dany Pechové občas trochu protestují.
„Jsou tu klienti, kteří všechna nařízení dodržují úplně bez problémů. Ovšem určitě se tady najdou i lidé, kteří jak mohou, tak si roušku dají pod nos nebo pod bradu. A ne úplně všechno dodržují tak, jak bychom si přáli. Vědí ale také, že když by někdo soustavně ta pravidla nechtěl dodržovat, tak prostě tady u nás nemůže být."

Čtěte také

Vedení sice může klienta například na nějakou dobu vykázat, ale nedělá se to lehce, říká Dana Pechová a reaguje i na prvotní připomínku, že domov bere opravdu každého.
„Jsme zařízení takové, jaké jsme. Jsme sociální služba pro lidi bez domova. A doposud se nestalo, že bychom tady měli pozitivního klienta. Takže jsme nějakým způsobem byli otevřeni i novým klientům, které neznáme. Máme testy, kterými si můžeme ověřit, jestli je klient zdravý."

A zatím se potvrzený případ nákazy koronavirem mezi klienty neobjevil, stejně jako se neobjevil ani v dalších podobných zařízeních, provozovaných hradeckou Diecézní katolickou charitou.

Podle její ředitelky Anny Maclové je to právě i díky režimu v azylových domech a díky přístupu zaměstnanců, kteří musí být v těchto dnech opravdu hodně důslední. I tak se ale nedá riziko nákazy eliminovat beze zbytku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související