Koronavirus přepsal pravidla navazování vztahů. Potvrzuje psycholog Petr Hroch

19. duben 2021

Koronavirus převrátil naše životy naruby i v rovině vztahové. Kdo nemá dlouhodobý vztah, ale lásku z jakéhokoliv důvodu právě teď hledá, má to nyní opravdu komplikované. Koronavirus totiž přepsal pravidla navazování vztahů i toho, jak se k sobě lidé chovají navzájem.

Jak onemocnění samotné, tak restrikce, které s tím jdou ruku v ruce, jsou stresory. A samozřejmě se přelévají do vztahů. Jednak stresor osobní, každý cítíme nejistotu, jestli neonemocníme, jak to bude s prací a financemi. A také stresor vztahový, trávíme s partnerem hodně času, do toho děti a domácnost. Tyto stresory se kombinují a pro některé vztahy je to hodně náročné. Ukazují to i data z první vlny, na jejichž základě třeba víme, že vzrostl počet případů domácího násilí a v některých zemích narůstá rozvodovost.

Jak se změnili během pandemie lidé ve svém chování vůči sobě v rodině, na pracovišti, mezi přáteli, při navazování vztahů? Jak to vypadá v rodinách? Krize, kterou jsme prošli a procházíme, vztahy spíše posílila, nebo zhoršila? Jak se doba pandemie podepíše na našich dětech a teenagerech? Jakými úhly pohledu můžeme vnímat krizi a co všechno pro nás krize může představovat? Jak krizi zvládnout a je možné ji využít ve svůj prospěch?

Láska v době koronavirové. Téma jsme odkryli s psychologem Petrem Hrochem z Poradny pro rodinu Olomouckého kraje.

autor: zos
Spustit audio