Kosení luk, Svatojakubské hody, výstava králíků nebo Lesní slavnosti. Víkend nabízí spoustu zábavy

22. červenec 2016

Historické vozy budou o víkendu k vidění v Olomouci a na Bouzově. Zábava na víkend je připravena pro děti i dospělé v celém Olomouckém kraji.

Více než 130 historických vozů se v sobotu vydá na tradiční Hanácké okruh. Pojedou z Olomouce na hrad Bouzov a zpět. Kolona vyjíždí v 10:00 hodin z olomouckých Smetanových sadů. Na Bouzově pak budou vozy k vidění mezi půl druhou a půl třetí odpoledne. Na 103 kilometry dlouhé trase je naplánováno i několik zastávek - například ve Hněvotíně, Senici na Hané nebo v Lošticích.

Další ze série Nočního muzicírování na Horním náměstí v Olomouci se chystá na sobotní večer. Tentokrát se můžete těšit na koncert klarinetového kvartetu Kantoři. Na koncert pod renesanční lodžií olomoucké radnice se vydejte na 21:00 hodin.

Především dětem bude tuto neděli patřit hrad Šternberk. Od 15:00 hodin je tu čeká zábavné a taneční odpoledne. Vystoupí zpěvačka Míša Růžičková a připravené jsou i tvůrčí dílny.

SLZA - Lukáš Bundil a Petr Lexa

Na divadlo nebo výstavu lákají tento víkend na Šumpersku

Tradiční Anenská pouť oživí ode dneška Staré Město. Hlavní program začne v sobotu dopoledne. Těšit se můžete na atrakce pro děti a hlavně na koncerty. Odpoledne a večer vystoupí například kapela Slza, The Gardens nebo polská Wataha. Chybět nebude ani půlnoční ohňostroj.

Na groteskní představení se v sobotu můžete vydat na nádvoří zámku Velké Losiny. Od půl deváté večer tu vystoupí divadlo Komediograf s komedií Jak se Husákovi zdálo, že je Věra Čáslavská. V hlavní roli se představí Tomáš Matonoha.

Fotografie výtvarníka Josefa Dudka budou k vidění v loštické synagoze. Na slavnostní vernisáž výstavy Narozeny v sedle si zajděte v neděli o půl šesté večer. Výstava potrvá pouze jeden den.

Co podniknout o víkendu na Prostějovsku?

Kam se vydat o víkendu s dětmi? Zkuste třeba Hrochov u Lipové. Na sobotu je tu připravený celodenní program pro nejmenší. Na děti čeká od 14:00 hodin dobrodružná cesta lesem plná her a taky mnoho dalšího.

Zakrslý králík se do puberty dostává okolo půl roku věku, z očí mu kouká, co by kde vyvedl

Za spoustou dobrot i za zábavou se vydejte v sobotu do Prostějoviček. V areálu Zahrádky začínají ve 14:00 hodin Hodové hrátky. Po dobrém jídle si můžete vyzkoušet taky aquazorbing nebo jízdu na koních s bryčkou. Večer zahraje skupina Novios.

Pokud máte rádi roztomilá zvířata, určitě se v sobotu vydejte do areálu svazu českých chovatelů v Plumlově. O půl desáté dopoledne tam začíná speciální výstava zakrslých králíků, která je jediná svého druhu na Moravě.

Lesní slavnosti lapků nebo muzikál Fantom opery. I takový bude víkend na Jesenicku

Už od šesti hodin od rána se můžete zapojit do kosení luk u Chebzí na Jesenicku. Potřebujete jen tradiční kovanou kosu. Přispějete tak k ochraně tamních vzácných druhů prstnatce bezového a dalších vstavačových a chráněných rostlin. Sraz je u místní hájovny.

Rýžování zlata nebo hledání pokladu si můžete vyzkoušet o víkendu na Drakově nedaleko Rejvízu. Lesní slavnost lapků nabídnou v sobotu a v neděli i středověkou střelnici nebo představení kejklířů. Program tu oba dva dny začíná vždy v deset hodin dopoledne.

Na muzikál Fantom opery si můžete zajít v neděli do kongresového sálu lázní Jeseník. Představení pod vedením sopranistky Anny Beťákové začne v 19:00 hodin.

Svatojakubské slavnosti v Lipníku nad Bečvou

Tradiční slavnosti čekají celý víkend na Masarykově náměstí v Lipníku nad Bečvou. Sobotní program Svatojakubských hodů nabídne třeba šansonové dopoledne. Večer se pak můžete těšit na koncerty skupiny No Distance Paradise a dalších. V neděli odpoledne potěší všechny folkaře skupina Žamboši. Večerní vystoupení bude patřit legendární české kapele Blue Effect.

Koncert skupiny Blue Effect a Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma v Olomouci

Nudit se nebudete ani v Drahotuších. Tam se koná Anenská pouť. Těšit se můžete na dobové stánky s řemesly, mlynářskou a hrnčířskou dílnu nebo na divadelní i hudební vystoupení. Akce začíná v sobotu i v neděli v 10:00 hodin.

Koncert zpěváka Jakuba Smolíka v neděli nabídne program Hranického kulturního léta. Zajděte si na něj od 16:00 hodin do Zámecké zahrady v Hranicích.

Spustit audio