Košťata místo kulometů? Do rekonstrukcí historických bitev možná zasáhne evropská směrnice

4. březen 2018

Kluby vojenské historie s napětím sledují situaci ohledně evropské směrnice o zbraních, která by mohla významně zasáhnout do jejich činnosti. Všechny spolky čeká mnohanásobně větší administrativa a některé zvažují, že přestanou pořádat rekonstrukce bitev. Minulý měsíc vláda schválila novelu zákona, která ze směrnice vychází. Teď ji čeká projednávání ve sněmovně. Vládní návrh je jen o něco mírnější než unijní nařízení.

„Toto je klasická křesadlová puška, kterou používáme my a naši kolegové na rekonstrukcích bitev, ať už u Slavkova, nebo na festivalu, který pořádáme každý rok v Olomouci. Je to dlouhá zbraň, zhruba 1,5 metru, plně funkční,“ ukazuje historickou pušku v olomoucké barokní prachárně Pavel Grenar ze spolku Císařská Slavkovská Garda. Podobné zbraně využívají jeho členové třeba na každoroční vojenské akci Olmütz 1813.

Nejen olomoucký spolek se obává komplikací, které přinesou přísnější pravidla pro držení zbraní v Česku i zbytku Evropské unie. „Jezdíme na Waterloo, jezdíme do Paříže, jezdíme po celé Evropě, takže by to pro nás znamenalo, co už teď víme, evropský zbrojní pas. To znamená zajít na místní policejní orgány, které zabývají držením zbraní, zaregistrovat si pušku a nechat si vydat evropský zbrojní pas. Takže my už jenom s hrůzou čekáme,“ říká Grenar.

O poznání větší napětí je mezi nadšenci do vojenské historie 20. století. Jejich zbraně mají totiž nově spadat do zakázané kategorie, jak potvrzuje Martin Skoumal z Klubu vojenské historie Olomouc. „Z těch zbraní, kterých se to bude týkat, bych zmínil lehké kulomety, které používáme. Dotkne se nás to zásadně. Znemožní to asi spoustě klubů činnost. Nevím, jakým způsobem se budou ty ukázky pořádat. Nedávno jsem viděl dokonce takovou rekonstrukci, kterou dělali Francouzi, bitvu o Ardenny, a ze srandy tam už používali košťata,“ komentuje.

Podobné spolky tak před sebou mají zřejmě poslední půlrok dosavadního fungování. Nová pravidla totiž musí Česko i ostatní státy EU zavést nejpozději letos v září. „To přinese jenom další byrokracii a ztížení podmínek nejenom pro nás, historické kluby, ale pro držitele jakýchkoliv sportovních zbraní. Některé pracují na bázi samonabíjení. Takže to nebude těžké jenom pro nás,“ uzavírá Skoumal.

Stejně jako další pořadatelé rekonstrukcí bitev i on doufá v to, že finální verze novely zákona o zbraních bude co nejméně bolestná.

Spustit audio