Kostelec na Hané nemá peníze na odkup místní sokolovny

24. srpen 2015

Sokolovna v centru Kostelce na Hané slouží desítkám sportovních kroužků, v zimě se v ní pořádají plesy, svou zkušebnu tu mají i kapely. Od září se ale její dveře zamknou. Česká unie sportu ji jako nepotřebný majetek prodává a město nemá několik milionů na koupi.

„Pro Kostelečáky by to byla hrozná rána, kdyby o to přišli. Tady se pořádají plesy, akademie, škola tu slaví, cvičí tady i sportovci, kteří jsou u České unie sportu,“ myslí si Petr Petřík, sokol a správce místní sokolovny.

O tu si Sokolové nepožádali v restitucích a tak nakonec připadla do majetku České unii sportu. Jenže unie ji prodává dál za zhruba pět milionů korun. A na to malé město na Prostějovsku nemá peníze.

„Technický stav té nemovitosti není dobrý a předpokládaná investice tak, aby to mohlo sloužit, si myslím, že bude ze začátku aspoň pět milionů,“ uvádí starosta města Ladislav Hynek z ČSSD.

Kostelečtí zastupitelé se proto s majitelem chtěli dohodnout na darování nebo odprodeji za půl milionu korun. Jednání byla neúspěšná.

„Česká unie sportu je připravena nabídnout obci platbu prostřednictvím několika splátek. Pokud by město požadovalo jinou cenu, musí prodej odsouhlasit až valná hromada České unie sportu, což by celou transakci o několik měsíců prodloužilo, protože valná hromada bude zasedat až v příštím roce,“ informuje mluvčí České unie sportu Lenka Tichá.

A právě to se s velkou pravděpodobností stane. Zastupitelé totiž chtějí majiteli nabídnout částku milion a půl. Více si město nemůže dovolit. Budova, kterou kostelecké sportovní týmy opustí na konci prázdnin, tak bude čekat na nového majitele nebo nájemce dál.

„Pokud prodáváme opuštěný majetek za cenu stanovenou posudkem, tak neřešíme, jaké je další využití objektu. V případě, že by kupující chtěl sníženou cenu, musela by takový postup schválit valná hromada České unie sportu. Pokud by takový prodej potvrdila, tak je pro nás klíčové, aby ta nemovitost byla využívána pouze pro sportovní účely,“ nevyloučila Tichá možnost, že by se do Sokolovny sportovci přeci jen časem mohli vrátit.

autor: tas
Spustit audio