Kostelní Lhota na Nymbursku se stala Vesnicí Středočeského kraje roku 2022. Její zástupci převzali od hejtmanky zlatou stuhu

27. červen 2022 14:00

Vesnicí Středočeského kraje roku 2022 je Kostelní Lhota na Nymbursku. Vyhlášení výsledků krajského kola soutěže Vesnice roku se konalo na krajském úřadu Středočeského kraje. Do 26. ročníku se přihlásilo 11 obcí.

„Moc blahopřeji vítězné obci a přeji hodně úspěchů i v celostátním kole. Dobře vím, kolik energie je potřeba vynaložit, pokud se chce obec zúčastnit soutěže Vesnice roku. Vyžaduje to spoustu práce a aktivity místních lidí, kteří se během příprav často semknou a vzniknou nová přátelství. Na obci je to také znát, nikomu není lhostejné, v jakém prostředí žije, takže všechno je upravené a přispívá to k dobré atmosféře mezi lidmi. Porota letos opět neměla lehkou práci a já všem přihlášeným obcím děkuji a gratuluji k dílčím úspěchům,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková (STAN) při předání zlaté stuhy zástupcům Kostelní Lhoty.

Upravená náves v Kostelní Lhotě

Obec Kostelní Lhota se zúčastnila soutěže Vesnice roku už podruhé; poprvé to bylo v roce 2016. Tehdy získala Zelenou stuhu Vesnice roku ve Středočeském kraji. Následně uspěla i v celostátním kole a postoupila do evropského kola soutěže Entente Florale Europe 2017 – Evropská kvetoucí sídla. Zde byla v silné konkurenci oceněna stříbrnou medailí, přičemž ta zlatá unikla pouze o dva body.

Květinová výzdoba u jednoho z místních domů

Obec žije aktivním a bohatým sportovním, kulturním a společenským životem. Příkladně pečuje o veřejná prostranství. Obci se podařilo získat do vlastnictví kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl kvalitně zrekonstruován. Další venkovské stavby, které jsou součástí centra obce, se podařilo získat do vlastnictví za účelem zachování venkovského rázu obce. Silnou stránkou obce je přístup ke strategickému plánování a všestrannému rozvoji obce.

Květinové záhony jsou také u kostela
zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio