Koupaliště na Jesenicku mají nedostatek plavčíků. Podle provozovatelů není o letní brigádu zájem

16. květen 2018

Už přes čtvrt roku hledají v Jeseníku plavčíky na letní koupaliště. Zatímco se areál už připravuje na sezónu, plavčíky se stále nedaří sehnat. Zhruba polovina jich chybí. V nedaleké Velké Kraši zatím nemají ani jednoho. O letní brigádu podle provozovatelů koupališť není zájem.

S přípravou letního koupaliště na sezónu začali Technické služby Jeseník už před měsícem. To se správce koupaliště Jaroslav Měrka pustil s kolegou do natírání laviček. „A budeme čistit,“ dodal. Tento týden dorazily další posily, aby vyčistily bazénovou vanu. Nejprve museli natáhnout hadice a napustit do bazénu aspoň trochu vody.

Do úklidu bazénu se zapojila i budoucí pokladní a také plavčice, která se do konkurzu přihlásila jako jedna z prvních. Petra Klanicová má výhodu, nebude tu pracovat pouze přes léto, ale získala i stálé místo v budoucím wellness centru. „Šla jsem dělat plavčíka a od září budu dělat ve wellness, to je velká motivace. Já už jsem na bazéně pracovala, v České Vsi jsem vyučovala děti ze základních a mateřských škol. Dělala jsem instruktorku,“ říká.

Do konce týdne by měl být úklid hotový a pak začnou pracovníci technických služeb napouštět bazén vodou. Věří, že do začátku sezóny se jim podaří sehnat veškerý personál, především plavčíky. „Stále ještě nemáme dořešené zaměstnance na místa plavčíků, potřebujeme jich minimálně osm, ideál je kolem deseti kvůli střídání směn,“ uvedl Petr Baršč.

Inzerát podle něj společnost zveřejnila už před čtvrt rokem. „Něco už předjednáno máme, ale nemáme ještě podepsané smlouvy, takže doufáme, že nám to vyjde. Lidé tu práci opravdu dělat nechtějí. Před třemi lety jsme začínali na 70 korunách, dnes jsme na 100 korunách na hodinu, ale přesto není zájem,“ dodává.

Problém s nedostatkem plavčíků řeší i v nedaleké Velké Kraši. Tamní nezávislá starostka Vlasta Kočí by potřebovala na sezónu aspoň dva. Pokud je nesežene, má připravený krizový scénář: „Provozní zaměstnanci si budou muset udělat plavčický kurz, tak jako loni, abychom měli zálohu, pokud by se nám nepodařilo sehnat někoho z řad studentů.“

Nedostatek plavčíků podle ní provoz koupaliště určitě neohrozí.

autor: aja
Spustit audio