Koupaliště ve Šternberku se připravuje na sezónu. Největší finance letos vloží do jeho ostrahy

12. duben 2016

Koupaliště ve Šternberku se chystá na sezónu. Největší starostí jeho správce ale není paradoxně čistota bazénů, ale otázka, kde sehnat bezpečnostní agenturu, která by koupaliště hlídala před výtržníky.

Najmout chtějí ochranku a taky více plavčíků. Zabránit tím chtějí loňským četným střetům s nepřizpůsobivými návštěvníky. Po těchto špatných zkušenostech letos proto taky ruší večerní koupání.

Koupaliště je ideálně umístěné v údolíčku u výjezdu ze Šternberka. Loni tu zaznamenali rekordní návštěvnost.

„Bylo to 1180 návštěvníků, což je rekord za tu dobu, co koupaliště funguje. Byla extrémní vedra, takže se se to projevilo i na rekordní průměrné návštěvnosti,“ prozrazuje hrdě Jaroslav Vyhnálek, správce zdejšího areálu. Teď má v rukou smeták a čistí tobogán. Práce pana Vyhnálka čekají ale taky ve strojovně. Smontovat čerpadla a vyměnit filtry.

„Všechno se musí zkompletovat, napustit vodu, dát tam chemii, která tu vodu čistí a udržuje v tom stavu, v jakém má být,“ říká.

Čipová pokladna, markýzy u občerstvení. To jsou plánované investice na šternberském koupališti. Desetitisíce ale tentokrát mimořádně musí vynaložit na ochranu návštěvníků.

„Navyšujeme počet plavčíků, aby tu nevznikaly nějaké třenice,“ dodává Jaroslav Vyhnálek.

Pravidelná návštěvnice koupaliště Radana Sedlářová to vítá. Loni tu totiž byla svědkem několika potyček.

„Nepřizpůsobiví občané tady dělají nepořádek a ztěžují tím práci plavčíkům. Kromě tohoto všechno perfektně fungovalo.“

„Tato situace byla velmi negativně vnímána ostatními návštěvníky koupaliště. V mnoha případech tam Městská policie Šternberk prováděla preventivní kontroly. Byly tam prováděny také zákroky v součinnosti s Policií České republiky,“ doplňuje šéf Městské policie ve Šternberku Libor Šamšula. Letos proto na výpomoc do terénu přijal dva nové preventisty. Plavčíkům budou pomáhat.

Pro jistotou ale správce Jaroslav Vyhnálek letos ruší noční koupání.

autor: kra
Spustit audio