Koupat se dá všude. Mírně se zhoršila kvalita vody v přehradách Bystřička a Horní Bečva

Kvalita vody v přírodních koupalištích Zlínského kraje monitorovaných hygieniky zůstává dobrá.

Voda je vhodná ke koupání, řekla Eva Javoříková z krajské hygienické stanice.

Od minulého měření před dvěma týdny se mírně zhoršila kvalita vody v přehradách Bystřička a Horní Bečva a ve štěrkovišti v Novém Hrozenkově na Vsetínsku. Stejná situace je už od května ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel na Zlínsku.

Po koupání na zmíněných místech je podle hygieniků vhodné se osprchovat. "V nádržích v Bystřičce a Horní Bečvě byl ve vodě zjištěn zvýšený obsah chlorofylu. Souvisí to pravděpodobně s klimatickými podmínkami," uvedla Javoříková.

Vyšší obsah chlorofylu zjistili hygienici také ve vodě v Novém Hrozenkově a na Pahrbku, na obou místech má navíc sníženou průhlednost.

Kolonáda i Jurkovičův vodoléčebný ústav se slunečními lázněmi. Podívejte se, jak se Luhačovice změní

Nová podoba vodoléčebného ústavu s přilehlými slunečními lázněmi v Luhačovicích

Lázeňský areál v Luhačovicích čekají opravy za více jak dvě sta milionů. Obnovy se dočká kolonáda, hala s vincentkou i vodoléčebný ústav se slunečními lázněmi.

Ve srovnání s minulým měřením se naopak zlepšila kvalita vody v Luhačovické přehradě na Zlínsku, která je nyní zcela nezávadná. Podobně je tomu také v případě Štěrkáče v Otrokovicích na Zlínsku.

Vodu v nádrži Všemina na Zlínsku a v přírodním koupališti Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku hygienici v tomto týdnu neodebírali, testují ji tam jen jednou měsíčně. Při minulé kontrole na konci června byla na obou místech bez závad.

V pořádku už by měla být také voda v přírodních koupacích biotopech v Honěticích na Kroměřížsku a v Modré na Uherskohradišťsku. Před dvěma týdny tam odborníci zjistili mikrobiologické znečištění nad stanovený limit. Provozovatelé obou biotopů proto museli vyhlásit zákaz koupání a zajistit nápravu. V Honěticích je už podle Javoříkové voda nezávadná, z Modré hygienici zprávu o kvalitě vody ještě nedostali. Webové stránky biotopu však uvedly, že i v Modré je už voda v pořádku.

zdroj: ČTK

Související