Krajská samospráva má výhrady k připravované novele vodního zákona o řešení likvidací ekologických havárií

29. duben 2021

Vedení Olomouckého kraje nesouhlasí s navrhovanou podobou novely vodního zákona. Ministerstvu životního prostředí proto zasílá své připomínky. Týkají se především změn, které řeší likvidaci ekologických havárií. Hejtmanství ve svých výhradách vychází ze zkušeností při zásazích u otrávené řeky Bečvy loni v září. Uhynulo při ní zhruba 40 tun ryb.

Bečva

„Únavu jsem ani moc nepocítil. Strašně me potlačoval adrenalin, aby se to co nejdříve uklidilo,“ vzpomíná rybář Lukáš Kresta. Loni v září si vzal dovolenou. Stál celý týden v Bečvě a podběrákem z ní lovil mrtvé ryby. „Za ten týden jsem vytáhl tunu a půl ryb,“ pokračuje Kresta.

Rybářům pomáhali i hasiči z okolních obcí a taky dobrovolníci. Jejich práce tehdy ale neřídil žádný krizový štáb. „V tom zmatku, který nastal, kdy veškeré instituce nevěděly čí kompetence je tu otravu likvidovat nebo dál řešit. Myslím, že nejsprávnější bylo sledovat tok té otravy, kam až sahá. Věřím, že většina zúčastněných by to udělala dnes znova,“ říká Jan Hloušek z Českého rybářského svazu.

Podle olomouckého krajského radního Martina Šmídy, který kandidoval za Piráty a STAN a má na starosti oblast životního prostředí, tehdy vodní zákon nepočítal s tím, že by havárie ve vodách mohla být klasifikována jako havárie mimořádného rozsahu. Legislativních potíží se tehdy řešilo více. Ministerstvo životního prostředí slíbilo nápravu. Připravená novela se ale vedení Olomouckého i Zlínského kraje nelíbí. „Připadá mi, že to bylo šité příliš horkou jehlou,“ hodnotí olomoucký radní Martin Šmída. Kritizuje především, že by v budoucnu případné havárie řešily vodoprávní úřady.

„ U malých obcí s rozšířenou působností ten odbor čítá třeba dva lidi, kteří nejsou technicky ani personálně vybaveni k tomu, aby takovou havárii řešili a řídili. Navrhujeme, aby zásadním orgánem, který řídí i to šetření původce, byla Česká inspekce životního prostředí. Je to celostátní orgán, je odborně i technicky připraven,“ dodává Šmída.

Ministerstvo životního prostředí se bude připomínkami důkladně zabývat. „V tuto chvíli nelze odhadnout, kolik a jak závažných připomínek se sejde. Proto není dopředu možné kalkulovat, kolik času vypořádání potrvá. Následně předložíme vodní novelu včetně zapracovaných relevantních připomínek vládě. Po jejím schválení se novela dostane na půdu parlamentu,“ slibuje mluvčí rezortu Dominika Pospíšilová.

Jen za likvidaci uhynulých ryb rybáři zaplatili bezmála půlmilionu korun. Po viníkovi havárie policie stále pátrá.

autor: kra
Spustit audio