V Kojetíně se dočkají výjezdové stanice záchranné služby. Usilovali jsme o ni několik let, říká starosta

6. červen 2023 08:35

Kojetín se připravuje na zahájení provozu robotického centra firmy Amazon. Začít fungovat by mělo v průběhu června a práci v něm by mohly najít až dva tisíce lidí. Vedení olomouckého hejtmanství se v té souvislosti rozhodlo posílit ve městě oblast zdravotnictví. Zřizuje v Kojetíně novou výjezdovou stanici záchranné služby, o kterou městské vedení usilovalo už několik let.

Výjezdová stanice bude sídlit v přízemí kojetínské polikliniky. Než ale začátkem července oficiálně zahájí svůj provoz, je potřeba prostory kompletně upravit. Náklady ve výši 1,5 milionu korun uhradí majitel objektu město Kojetín.

„Jedná se o adaptaci asi pěti až šesti místností v přízemí budovy polikliniky. Spočívá to v kompletní výměně rozvodů, s tím související zednické práce, takže ten prostor bude opravdu svítit novotou,“ přibližuje nezávislý starosta Leoš Ptáček.

Podle něj město o zřízení výjezdové stanice záchranářů usilovalo několik let. „Vnímám to velmi emotivně. Já jsem před časem bohužel využil služeb záchranky osobně a přijeli za mnou za 31 minut z Přerova. To je prostě strašně dlouho. My jsme o záchranku v Kojetíně bojovali a dlouhodobě a dá se říct, že s rozvojem průmyslové zóny jsme dosáhli svého cíle,“ dodává Ptáček.

Vedení města usiluje i o posílení hasičů a policie

Zajistit personál pro novou záchranku v Kojetíně nebyl problém. Bude ji tvořit dvoučlenná posádka řidiče a záchranáře. Kojetín současně jedná o posílení služby také s hasiči a policií. Podle ředitele přerovské policie Martina Crhy s rozhodnutím ale ještě vyčkávají.

„Případné posílení je možno učinit ať už našimi stávajícími policisty z jiných útvarů v řádu klidně i několika hodin. Samotné posílení systémové, které by bylo nutné činit, můžeme udělat pouze na základě nějakých tvrdých dat, že došlo ke zvýšení trestné činnosti, že se tam zhoršila bezpečnostní situace atd.,“ uvádí Crha.

Podle mluvčího Amazonu pro Českou republiku začne distribuční centrum v Kojetíně fungovat v polovině června, a to jednosměnným provozem. Nepřetržitý provoz chce pak zahájit v průběhu příštích měsíců.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související