Krajskou soutěž Vesnice roku vyhrála obec Poniklá v Krkonoších

19. srpen 2022 10:10

Vesnicí roku Libereckého kraje 2022 je Poniklá. V obci stále žije podkrkonošský folklor a kromě toho mají za sebou i úspěšné rekonstrukce škol. Její neodmyslitelnou součástí je i tradiční perličková výroba vánočních ozdob, která je od prosince 2020 na seznamu UNESCO.

Čtěte také

Poniklá se v roce 2022 může pyšnit prestižním krajským titulem Vesnice roku. Nezávislý starosta obce Tomáš Hájek Českému rozhlasu vysvětlil, co u nich komise ocenila. „Komise přihlédla k celkovému rozvoji vesnice, čímž se asi myslí to, že se nám podařilo v posledních letech uskutečnit celkem dost investičních projektů, docela dost se toho postavilo. Máme také mimořádně aktivní spolky, máme na 16 spolků,  a to si myslím, že je vůbec největší bohatství vesnice, dodává to obci tvář, ducha a hlavně důvod tady být,“ popsal.

Ocenění získala obec Poniklá historicky poprvé a postoupila do celorepublikového kola, které vítěze vyhlásí 17. září v Luhačovicích.

Redaktorka Johana Tománková se zastavila i ve firmě Rautis, kde vyrábí perličkové vánoční ozdoby, jediné svého druhu na světě. Jejího ředitele Marka Kulhavého se zeptala, jak společnost ovlivnilo zařazení unikátní výroby na seznam UNESCO i současná rostoucí inflace. Poslechněte si reportáž.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související