Krajský koordinátor dopravy rozšíří nabídku jízdenek, do vybraných autobusů nainstaluje sčítací rámy

30. prosinec 2020

Cestující budou příští rok nastupovat do vybraných autobusových linek v Olomouckém kraji přes sčítací rámy s tepelnými čidly. Krajský koordinátor dopravy chce s jejich pomocí snadněji zjistit, jak vytížené spoje ve skutečnosti jsou. Nově taky zavedl rozšířenou nabídku jízdenek.

„Od 1. 1. si cestující ke svým klasickým dokladům, na které jsou zvyklí, to je denní, týdenní, měsíční, si mohou ve své relaci pořídit jízdní doklad čtvrtletní, pololetní i celoroční,“ vysvětluje šéfka krajského koordinátora dopravy Kateřina Suchánková s tím, že jízdenky bude možné zakoupit elektronicky. Koordinátor tak podle ní reaguje na poptávku cestujících. „Zároveň jsme pro cestující připravili nový druh jízdního dokladu, což je celosíťová jízdenka, která může být jednodenní, týdenní, měsíční, čtvrtletní, půlroční nebo roční,“ dodává Suchánková.

Koordinátor dopravy pak do nového roku připravil ještě jednu novinku. Přestože ji většina cestujících ani nepostřehne, pomůže správně nastavit četnost spojů. „Montujeme do vybraných autobusů ve vybraných oblastech, linkách i spojích sčítací rámy. Do provozu je uvedeme na začátku roku,“ uvedla Suchánková. Díky rámům bude mít koordinátor přehled, kolik cestujících danou linkou skutečně jezdí. Získaná data usnadní práci při plánování spojů.

„Budeme lépe vědět, kam se vydat a případně prověřit to, co ten rám ukázal,“ dodává dopravní technolog Martin Konečný. Podle Suchánkové nemusí mít cestující strach, že by o nich koordinátor zjišťoval jiné informace. „Cestující nemusí mít obavu, že by někdo viděl nějakého cestujícího fyzicky. Rámy jsou udělány na principu tepelného záznamu, kdy jsou schopny rozlišit i výšku, ale není tam osoba fyzicky vidět,“ dodala ředitelka.

autor: tas
Spustit audio