Krajský soud o dva roky zpřísnil trest řidiči, který v opilosti zavinil smrt dvou dětí

8. listopad 2018

Krajský soud v Olomouci zpřísnil trest Josefu Ondrýskovi, který letos na jaře na okraji Olomouce zavinil v opilosti tragickou nehodu. V jiném autě při ní zemřely dvě děti a další tři lidé utrpěli zranění. Okresní soud původně muže potrestal 6,5 lety vězení. Podle odvolacího senátu byl ale tento trest příliš mírný, a proto ho zpřísnil na 8,5 roku. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Bez emocí, bez jakéhokoliv vysvětlení nebo vyjádření lítosti si 38tiletý Josef Ondrýsek vyslechl rozsudek. Četl ho předseda senátu Bohuslav Mierva: „Obžalovaný Josef Ondrýsek se nově odsuzuje k úhrnnému nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání osmi roků a šesti měsíců.“

Nehoda se stala 29. března na silnici z městské části Nové Sady do Holice. Ondrýsek, který usedl za volant s více než dvěma promile alkoholu v krvi, narazil zezadu do dvojice dodávek. Náraz jednu z nich odhodil do cesty přijíždějící felicie. Její řidička se snažila střetu vyhnout. Dostala ale smyk a narazila do stromů u cesty.  Dvě ze tří dětí, které s ní jely, byly na místě mrtvé. Senát zamítl snahu obhajoby přesvědčit ho o tom, že se jednalo o dvě samostatné nehody, jak potvrzuje soudkyně Lenka Konrádová.

„My tuto obhajobu nebereme a neakceptujeme a máme za to, že to jednání pana obžalovaného je v příčinné souvislosti s těmi následky nejenom na těch vozidlech, které dávaly přednost v protisměru, ale i s těmi následky ve voze Škoda Felicia, které byly bohužel fatální,“ uvedla Konrádová.

Žádné polehčující okolnosti

Soud proto původní trest Ondrýskovi zpřísnil o dva roky. Nesmí taky 10 let řídit auto a pozůstalým má na náhradách zaplatit více než 4 miliony korun. Žádné polehčující okolnosti mu soud neuznal. „Není to poprvé, co pan obžalovaný řídil motorové vozidlo pod vlivem alkoholu, a i toho předmětného dne řídil pod výrazným vlivem alkoholu,“ dodala soudkyně.

Josef Ondrýsek i jeho obhájce odmítli rozhodnutí soudu komentovat. Naopak žalobce Libor Skácel od soudu odcházel spokojený: „Navrhovali jsme ve třetí čtvrtině, což je 8 až 9 let, takže 8,5 roku, s tím jsme maximálně spokojeni.“

Rozsudek zatím není pravomocný. Je možné proti němu ještě podat dovolání.

autor: kra
Spustit audio

Související